Minister van Financiën Eelco Heinen belooft een alternatief te zoeken voor de geplande btw-verhoging voor cultuur, sportbeoefening, kranten en boeken. Met die belofte hoopt hij zijn belastingplan makkelijker door de Eerste Kamer te loodsen.

De Kamer debatteerde vandaag over het Belastingplan, waarin de btw-verhoging van 9 naar 21 procent per 2026 was aangekondigd. GL-PvdA, D66, CDA, ChristenUnie, SGP, Volt en JA21 hebben daar een gezamenlijke motie ingediend waarin ze het kabinet opriepen om een alternatief te vinden voor de btw-verhoging. Heinen stemde daarmee in omdat hij de steun van deze partijen nodig heeft in de Eerste Kamer, die straks zijn hele belastingplan moet goedkeuren. Als dat belastingplan zou sneuvelen, zouden ook alle geplande lastenverlichtingen vervallen.

Dit betekent nog niet dat de maatregel helemaal van tafel is. De btw-verhoging blijft officieel nog even in de boeken staan, omdat de minister wil voorkomen dat er een gat in de boekhouding van het belastingplan staat. Tijdens het debat heeft Heinen zich wel ‘zwart op wit’ verplicht samen met de coalitie en de oppositie te zoeken naar een alternatief. In aanloop naar de voorjaarsnota (oftewel de tussentijdse bijstelling van de begroting) gaat hij op zoek naar geld om de btw-verhoging terug te kunnen draaien. Kunsten ’92 laat weten deze ’tussenstand’ te vieren, ‘maar we zijn er nog niet’.

Volgens een analyse van de cultuursector kost de btw-verhoging in combinatie met andere kabinetsmaatregelen (nieuwe regels voor giften en kansspelbelasting) de sector 200 tot 350 miljoen euro per jaar.

Foto: Anne van Zantwijk – Casa Mia