Ook de komende drie jaar blijft het BNG Cultuurfonds jong cultureel talent ondersteunen. De vijf BNG Bank prijzen die nu bestaan op het gebied van theater, dans, muziek, circus en literatuur zullen ook in 2023, 2024 en 2025 worden uitgereikt.

Sinds 2006 reikt het BNG Cultuurfonds jaarlijks prijzen uit aan jong cultuurtalent. Het begon met een theaterprijs, die al snel aangevuld werd met een dans-, muziek-, circus- en literatuurprijs. Vast speerpunt is jong talent. ‘We zagen dat jonge makers na een of twee voorstellingen vaak in een gat vallen en moeilijk hun weg kunnen vinden in het veld’, zegt secretaris Mat Meijs die de prijs introduceerde bij zijn aantreden. Met het prijzengeld (tussen de 5000 en 45.000 euro) kunnen winnaars zich verder ontwikkelen en met een eventuele tournee speelervaring opdoen.

Meijs ziet dat de formule werkt. ‘Veel talenten die we gesteund hebben zijn inmiddels doorgebroken, gevestigde theatermakers geworden.’ Op lijstjes van voormalige BNG-pijswinnaars prijken inmiddels bekende namen. Denk aan theatermakers als collectief BOG. (winnaar 2015), Sadettin Kırmızıyüz (winnaar 2013) en Laura van Dolron (2007) of dansmakers als Samir Calixto (2013) en Christiaan Yav & Sedrig Verwoert (2019).

‘De onderscheiding is een soort kwaliteitsstempel geworden’, zegt Meijs. ‘En je hoeft niet eens te winnen. Sinds we bij de theaterprijs kanshebbers al bekend maken gedurende het jaar, horen we van makers dat een nominatie alleen al het makkelijker maakt om op te vallen bij programmeurs en publiek, en het dus al bijdraagt om je weg te vinden in het veld.’

Over het wel of niet continueren van de prijzen was dus weinig discussie binnen het bestuur. ‘Continuïteit is sowieso belangrijk om een fenomeen of gevestigd instituut te worden binnen de culturele wereld’, vindt Meijs. ‘Je moet niet iets heel anders gaan doen.’ Daarnaast wil hij de organisaties waarmee het fonds samenwerkt, zoals het Nederlands Theater Festival en Dansclick, voor een langere periode zekerheid bieden.

Verder zijn de prijzen natuurlijk ook een mooie ‘pr-afdeling’ van de BNG bank. ‘Via het fonds kan de bank zich profileren als maatschappelijke instelling en iets terugdoen voor de samenleving’, aldus Meijs. BNG Bank, de bank voor de publieke sector met het Rijk, gemeenten en provincies als aandeelhouders, richtte het cultuurfonds op ter gelegenheid van zijn 50-jarig bestaan in 1964. Op zich is het fonds een betrekkelijk kleine speler. Jaarlijks mag het iets minder dan een miljoen euro aan cultuursponsoring verdelen, waarvoor een onafhankelijk bestuur zich laat adviseren door een commissie van acht vertegenwoordigers uit diverse kunstdisciplines.

Naast de prijzen voor jong talent, kondigt het BNG Cultuurfonds ook aan nog minimaal drie jaar de BNG Bank Erfgoedprijs voor gemeenten uit te reiken. Daarnaast blijft het fonds losse cultuurprojecten ondersteunen. Jaarlijks komen daarvoor honderden verzoeken binnen, waarvan er ongeveer 70 gehonoreerd worden. Belangrijkste voorwaarde voor toekenning is volgens Meijs – na kwaliteit – spreiding door heel Nederland. ‘We kijken nadrukkelijk ook naar projecten in de kleinere gemeenten, buiten de Randstad.’ Ook projecten die in meerdere gemeenten zichtbaar zijn, hebben een streepje voor. ‘Daardoor kom je al snel uit bij theater-, dans-, muziek- en circustournees. Die passen veel beter bij ons dan iets dat heel lokaal is. Ongeveer 80 procent van het jaarlijks fondsbudget gaat zo naar de podiumkunsten.’

Foto: Uitreiking BNG Theaterprijs 2022 aan Performance collectief ROTOR, Anna van Kooij