Met de campagne Laat het doek niet vallen hebben 59 bedreigde groepen samen ruim 30.500 steunbetuigingen verzameld. De 59 instellingen staan op omvallen omdat ze vanaf 2025 hun structurele overheidssubsidie dreigen te verliezen.

Acteur Eric Corton heeft de handtekeningen gisteren in de Tweede Kamer aangeboden aan de cultuurwoordvoerders van de verschillende partijen. Hierbij waren ook Mirjam Terpstra (directeur NAPK), Rosa Boon (TENT), Rutger Gernandt (De Warme Winkel) en Clara van Meijel (Holland Baroque) aanwezig.

De 59 instellingen zijn allemaal lid van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en krijgen vanaf 2025 bij het Fonds Podiumkunsten of in de culturele basisinfrastructuur (BIS) geen geld meer. De gezelschappen verzamelden samen de ruim 30.500 steunbetuigingen bij hun eigen vaste publiek, ‘actieve liefhebbers die hun werk niet willen missen’. De NAPK roept de politiek op: ‘Laat het doek niet vallen voor deze gezelschappen!’ Om alle getroffen gezelschappen te redden is een extra budget nodig van 10 miljoen euro per jaar.

Door de nieuwe subsidieverdeling dreigt in totaal 50 procent van de gezelschappen die de afgelopen jaren meerjarig werden ondersteund, te verdwijnen. ‘Dat is pure kapitaalvernietiging’, volgens hun branchevereniging NAPK, ‘niet alleen voor deze zorgvuldig ingerichte organisaties, maar ook voor het publiek dat deze gezelschappen aan zich verbonden hebben.’

Deze groep van 59 instellingen is overigens een andere groep dan ‘de groep van 59’. Die groep, die momenteel ook actie voert, bestaat uit alle gezelschappen en festivals die bij het Fonds Podiumkunsten positief advies ontvingen, maar geen honorering (ook niet NAPK-leden). Deze handtekeningenactie is alleen opgezet door leden van de NAPK die na positief óf negatief subsidie-advies vanaf 2025 hun structurele overheidssubsidie verliezen.

Voorgelezen statement van Eric Corton:

Fijn dat jullie ons als delegatie van de NAPK en de sector willen ontvangen en heel even willen luisteren. Want we zijn geshockeerd, boos en uitermate verontrust. En het is misschien flauw om te zeggen, maar wij hebben geen trekkers om hier naar binnen te rijden, en het is slecht snelwegen blokkeren met een mooie tekst, een act of een ontroerend liedje. Maar daarom doen we het zo… Hier, vandaag, in het hart van de politiek, het centrum van onze democratie, laten wij ons hart spreken… Laat IK mijn hart spreken. Mijn naam is Eric Corton, maker maar zeker ook bezoeker en fervent liefhebber van alles wat onze cultuur zo mooi vormgeeft. Aangenaam.

En er zijn nogal wat crises om ons heen op het moment en het is volgens mij een grote fout om in dit soort tijden een nog grotere crisis te creëren. Eentje die aan de pijlers van ons bestaan vreet. Misschien niet zo direct voelbaar, maar eentje die wel degelijk iets in ons stukmaakt. Ons menselijke gevoel belaagt. En daardoor nog meer crisis veroorzaakt.

Want het enige waar we ons uiteindelijk echt aan vast kunnen houden als het leven zwaar wordt, zijn verhalen. Verhalen om je aan te sterken. Om onze identiteit door te laten groeien. Om het leven vorm te geven in een constant veranderende wereld. Verhalen zijn het cement tussen de gepolariseerde uitersten die we allemaal helder zien. Iedere dag weer. Verhalen zijn de zuurstof voor het gesprek en het begrip.

Dat moet je beschermen en omarmen. Zeker als het gaat om bijvoorbeeld Orkater, Holland Baroque, De Warme Winkel of TENT… en al die anderen. Gezelschappen die van onderaf, met kleine en middelgrote voorstellingen het culturele landschap voeden. Je ontroeren als je het niet verwacht, je laten schaterlachen op een chagrijnige dag en die je boos maken omdat je gedwongen wordt na te denken. Gezelschappen die verhalen vertellen, verhalen maken… Die verbinden en samenbrengen.

Als je deze makers financieel de vleugels afknipt, maak je als vanzelf van de grotere gezelschappen en culturele uitingen, ook een loopvogel. En uiteindelijk een dodo…

Deze gezelschappen zijn de aorta van een kloppend cultureel hart. Hou ze scherp, blijf ze uitdagen… Dat willen ze ook, dat kunnen ze aan. Maar maak ze niet kapot.

30.000 handtekeningen zijn een pamflet.

Een spijker aan de deur.

Luister er naar… Dankuwel.

Foto: Marlies Oele