Het COC heeft zondag de Bob Angelo Penning toegekend aan André van Duin. De komiek kreeg de penning ‘voor de vanzelfsprekende wijze waarop hij als zeer bekende Nederlander al bijna een halve eeuw bijdraagt aan de acceptatie van homoseksualiteit’. Voorzitter Tanja Ineke reikte de penning uit tijdens het nieuwjaars- en fundraising-evenement True Colors in Parasdiso in Amsterdam. […]
Op 3 april is balletdirigent André Presser op tachtigjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longziekte. Hij heeft ruim 4500 voorstellingen op zijn naam staan. Vier jaar geleden nam hij afscheid.
Presser begon zijn loopbaan in 1957 als begeleidend pianist bij het Nederlands Ballet (later Het Nationale Ballet). Wanneer tijdens een tournee in mei 1960 de vaste dirigent Anton Kersjes niet beschikbaar is, wordt Presser door artistiek leider Sonia Gaskell gevraagd zijn rol over te nemen. Het is het begin van een vijftig jaar durende carrière als dirigent.
In 1976 moet Presser als vaste dirigent bij het gezelschap vertrekken, na weigering van het Nederlands Balletorkest om nog onder zijn leiding te musiceren. Volgens de musici zou hij teveel luisteren naar ‘de onmuzikale eisen van de choreografen’. Dit is voor Presser het begin van een internationale carrière. In 1978 wordt hij als vaste dirigent aangesteld bij de Opera van Zürich, een aanstelling die hij in 1992 inwisselt voor dezelfde positie bij de Bayrische Staatsoper.
Toen Presser in 1965 in Monte Carlo het ballet La Sylphide dirigeerde, ontmoette hij de beroemde danser Rudolf Nurejev, met wie hij meer dan 250 voorstellingen heeft gemaakt. Behalve Nurejev werkte Presser onder meer met beroemde dansers als Margot Fonteyn, Alexandra Radius en Han Ebbelaar.
Foto: Matty van Wijnbergen