Multidisciplinair performer Cherella Gessel is, samen met het Aslan Muziekcentrum en documentairemakers Ester Gould en Sarah Sylbing, winnaar van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2021. Dit heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) vanmiddag bekend gemaakt vanuit Internationaal Theater Amsterdam. (meer…)
Visueel kunstenaar Bodil Ouédraogo, online radiostation Echobox Radio en makerscollectief Rainbow Soulclub zijn dit jaar de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst. Dat heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst gisteren bekend gemaakt vanuit Internationaal Theater Amsterdam, in aanwezigheid van wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani en AFK-directeur Laurien Saraber.
Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. Winnaars ontvangen ieder € 35.000 en een sculptuur, ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. Voor alle medegenomineerden, waaronder circusorganisatie Circusbende, is er 3750 euro ‘als gebaar van de stad naar het talent in de stad’.
De belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën. Modeontwerper en beeldend kunstenaar Bodil Ouédraogo won gisteren de Stimuleringsprijs. De jury waardeert dat haar werk zich op het snijvlak van verschillende disciplines en culturen begeeft. ‘Aspecten uit culturen die ogenschijnlijk mijlenver uit elkaar staan, blijken in het werk van Ouédraogo plots in elkaars verlengde te liggen.’
Echobox Radio is de winnaar van de categorie Werk van het Jaar. Het nieuwe online radiostation ontstond in de zomer van 2021, toen de nachtcultuur door de pandemie helemaal was stilgevallen. Winnaar Bewezen Kwaliteit is Rainbow Soulclub, een initiatief van kunstenaars Saskia Janssen en George Korsmit die samenwerken met dak- en thuislozen en harddruggebruikers van de Amsterdamse Regenboog Groep.
De jury bestond dit jaar uit Micha Hamel, Nigel van Ommeren, Fiep van Bodegom, Jan Rothuizen en Judith Leysner. Het viel hen op dat kunst – zowel in de aanmeldingen als bij de genomineerden – steeds vaker in samenwerking wordt gemaakt. Juryvoorzitter Micha Hamel: ‘We zien collectieven die elkaar onderling uitdagen, bevragen of sterker maken. Kunstenaars zoeken het directe gesprek op met anderen. Met hun publiek, met bewoners, de stad of met collega’s om samen te zoeken naar nieuwe verbindingen en vormen. Doordat makers zich zo sterk naar buiten richten ontstaat een groeiend engagement. Er is een toenemend besef dat we in deze wereld vol van systeemcrises, het vooral van elkaar moeten hebben.’
Foto: Eva Plevier. V.l.n.r. Bodil Ouédraogo, Rainbow Soulclub en Echobox Radio.