De culturele sector heeft 477 miljoen euro per jaar extra nodig. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een brief aan informateur Tjeenk Willink. De Raad berekende het bedrag op basis van een analyse en doorrekening van adviezen uit de afgelopen kabinetsperiode. ‘Een sterke culturele sector heeft een belangrijke economische en maatschappelijke aanjaagfunctie.’ (meer…)
‘Amsterdam vangt een aantal klappen op die de Raad voor Cultuur heeft uitgedeeld.’ Dat verklaarde Guikje Roethof, algemeen secretaris van de Amsterdamse Kunstraad (AKr) bij de aanbieding aan bestuur en gemeenteraad van Amsterdam van de adviezen ter voorbereiding van het Amsterdamse Kunstenplan 2013-2016 die als titel ‘Kiezen voor perspectief’ hebben gekregen.
AKr-voorzitter Gerard de Kleijn lichtte toe dat bij het opstellen van de adviezen vier zwaartepunten zijn gehanteerd: kiezen voor de middelgrotere en kleinere instellingen (MKB); kiezen voor makers in plaats van accommodaties; nadruk op theater- en muziekaanbod; voorkeur voor nieuwkomers.
Van de in totaal 195 aanvragen hebben 141 een positief advies gekregen, evenveel als het aantal instellingen dat momenteel subsidie geniet van Amsterdam. Dat aantal is gelijk gebleven omdat een aantal thans gesubsidieerde instellingen geen aanvraag bij de gemeente heeft gedaan.
Het budget voor kunst en cultuur is door bezuiniging teruggegaan van 86 naar 82,6 miljoen euro. Daarvan gaat 15,8 miljoen naar theater, 13,3 miljoen naar dans en 5,2 miljoen naar podia en festivals. 23 instellingen die nu nog worden gesubsidieerd raken hun subsidie kwijt (3 miljoen), 48 nieuwe instellingen adviseert de Raad subsidie te verlenen (5 miljoen). Ongeveer een kwart van het aantal instellingen krijgt het gehele aangevraagde bedrag toegekend, ongeveer de helft zal met een verlaging te maken krijgen. Om de (her)verdeling van het budget mogelijk te maken haalt de Raad bij 51 instellingen 9,2 miljoen euro weg. Dat betekent voor het aanbod 10 procent korting, voor accommodaties 15 procent korting. De Kleine Komedie krijgt een korting van 30 procent opgelegd.
Onder de nieuwkomers in het Amsterdamse Kunstenplan bevinden zich: Caspar Rapak, Cinedans, Danstheater Aya, Diamantfabriek, Edit Kaldor, Golden Palace, If I Can’t Dance, Mugmetdegoudentand, Nachtgasten, Nieuw West, Oorkaan, Orkater, Paradiso Melkweg Producties, Jakop Ahlbom, Theatergroep Flint, Theaterzaken Amsterdam, Tolhuistuin, Ulrike Quade Company en Zina.
Onder afvallers die thans wel in het kunstenplan zitten zijn: anoukvandijk dc, Daniëlle Wagenaar/het Syndicaat, DansVak, Monk, Parels voor de Zwijnen, TG Werktuig, Theater de Engelenbak, Theater Terra, Tropentheater, Vondelpark Openluchttheater en ZEP.
Erop vooruit gaan: Amsterdams Marionetten Theater, Bostheater, Dansmakers Amsterdam (op voorwaarde dat een aanvullende aanvraag wordt ingediend), Don’t Hit Mama, Dood Paard, Henny Jurriëns Stichting, Veemtheater, ICK (Emio Greco), LeineRoebana, Likeminds, Nederlands Theater Festival, Over het IJ Festival, Podium Mozaïek, de Toneelmakerij.
Erop achteruit gaan: De Nieuw Amsterdam, Frascati, Handtheater, Het Muziektheater, Het Nationale Ballet, Holland Festival, Ish, ITS Festival, Krakeling, Julidans, Discordia, MC Theater (maakt gebruik van de uitstapregeling), Stadsschouwburg Amsterdam, Theater Bellevue, Rast, Toneelgroep Amsterdam en Urban Myth.
Voor het eerst aangevraagd maar niets gekregen: Dansgroep Amsterdam, M-Lab, Ostadetheater, Opera Per Tutti, Theater Instituut Nederland.
JEUGD in Amsterdam het NAKIJKEN.
Amsterdamse Kunstraad motiveert nergens een visie waarom (Podium) Kunst voor Jeugd en Jongeren zo’n lage prioriteit krijgt als minst kapitaalkrachtige groep. Slecht voorbeeld van de Hoofstad waar meer dan 25% van de bewoners Jeugd en Jong is of studeert!
Zij sparen geenszins Toneelmakerij (zwaar gekort door rijk en provincie), Krakeling (enige specifieke jeugdpodium in nederland), ISH, Terra, Syndicaat, ZEP, IT’sfestival en ga maar even door… Ook met nieuwkomers Aya, Oorkaan, Rapak minder budget. Wat is dat toch met Amsterdam dat zo slecht voor de jeugd zorgt…..