Achttien kleinere Haagse cultuurinstellingen die vanaf 2021 geen structurele subsidie meer zouden ontvangen van de gemeente, gaan alsnog deel uitmaken van het Haagse Kunstenplan. Daartoe heeft de gemeenteraad vorige week een amendement aangenomen. Om de instellingen te redden verlaagt de gemeente het subsidiebedrag van acht grote instellingen. (meer…)
De Amsterdamse wethouder van cultuur Touria Meliani stelt twee jaar 12 miljoen euro extra beschikbaar voor culturele instellingen in de stad. Dat meldt Het Parool. Ze reageert hiermee op de landelijke subsidiekortingen op Amsterdamse gezelschappen.
Met een deel van het geld (6 miljoen) komt ze de Kunstraad tegemoet die in haar advies vorige maand de bezuinigingsopdracht van de gemeente negeerde en adviseerde om géén geld bij grote instellingen weg te halen om ruimte te maken voor nieuwkomers. Dit is voor zeven grote instellingen, waaronder Internationaal Theater Amsterdam (ITA), Nationale Opera en Ballet en het Concertgebouworkest. ITA krijgt daarnaast 250.000 euro, om de korting op de rijkssubsidie te verzachten. Het theater werd door de Raad voor Cultuur (RvC) gedegradeerd tot middelgroot gezelschap en verliest daarmee jaarlijks 1,3 miljoen euro.
De rest van het geld wordt verdeeld nadat het Amsterdams Fonds voor de Kunst op 1 augustus zijn beslissingen over meerjarige subsidies bekend maakt. Omdat dat fonds stevig overvraagd is, worden daar net als bij het FPK grote ingrepen verwacht. Daarnaast moet de dekking nog gevonden worden en moet de gemeenteraad nog akkoord gaan.
De wethouder is zeer kritisch op het advies van de RvC over ITA: ‘Die heeft de stukken niet goed gelezen. (…) Er is gewoon geen goed beeld van welke rol Amsterdam heeft als hub. De Raad voor Cultuur en het Fonds Podiumkunsten zouden zich er beter van moeten vergewissen hoe het eigenlijk werkt in Nederland, in plaats van nu al te gaan spreiden.’
Milder is ze voor ITA, dat dinsdag een kritisch rapport naar buiten bracht over grensoverschrijdend gedrag en een angstcultuur binnen het gezelschap. Ze prijst de inspanningen die de directie doet om de bedrijfscultuur te veranderen. ‘Als je het gezelschap daar nu op afrekent, raak je niet diegenen die nu weg zijn, daarmee raak je de mensen die op de vloer werken: de technici, de crew en de mensen die eindelijk naar voren zijn gestapt om iets aan de sociale veiligheid te veranderen. Ik heb daar enorme moeite mee.”
Foto: Jitske Schols
Ongelofelijk vind ik het, hoe ITA door de gemeente wordt beschermd en gepamperd in plaats van ter verantwoording wordt geroepen. Ga eerst maar eens echt aan een gezonde bedrijfscultuur werken, wees eens wat kritischer op jezelf, laat dat enorme ego eens los en probeer het dan eens opnieuw. En laat de gemeente liever voor de slachtoffers dan voor de daders opkomen in dit hele verhaal. Het is natuurlijk niet zo dat dit rapport over een paar oud werknemers gaat en het huidige ITA er allemaal niks aan kan doen, het hele bedrijf is ziek en een hele schadelijke toxische plek om te werken. ITA zal vast een hele goede lobby hebben maar je mag van een wethouder toch meer verwachten.
Stoere actie van de wethouder cultuur van Amsterdam. Lees voor meer inzicht in haar beslissingen ook het interview in het Parool:
https://www.parool.nl/amsterdam/wethouder-touria-meliani-schiet-ita-te-hulp-
Ik vind het Parool interview stuitend. Van de financiële kant begrijp ik niet genoeg om iets over deze actie te zeggen, maar het dulden van een grensoverschrijdende cultuur is onacceptabel.
De wethouder verklaart: “(fel) Net zoals de Amsterdamse Kunstraad heb ik een totaal ander oordeel dan de Raad voor Cultuur, die heeft de stukken niet goed gelezen. En je ziet in het onderzoek dat dinsdag is gepresenteerd toch ook dat medewerkers op dit moment zeggen dat ze blij zijn met de nieuwe directie?”
Goede ervaringen mogen NOOIT pijnlijke ervaringen, misstanden, klachten en meldingen rechtvaardigen. Ook als sommige medewerkers nu tevreden zijn of wanneer het gaat over hoe waardevol een instantie op artistiek gebied is. De pijn van misstanden mag nooit worden gebagatelliseerd…
Dit:
https://www.nrc.nl/nieuws/2024/07/12/het-is-terecht-dat-ita-gekort-wordt-op-de-subsidie-a4859461
‘De RvC heeft de stukken niet goed gelezen.’ Pardon? Ik vind het nogal vreemd dat de wethouder naar eigen smaak en inzicht hun advies overrulet met die 250.000. Extra geld voor cultuur is in deze krappe sector natuurlijk altijd fijn, maar we hebben toch niet voor niets onafhankelijke beoordelingscommissies?
Waarschijnlijk heeft de wethouder Meliani de onderzoeksrapporten niet of niet goed gelezen. Hopelijk leest zij wel eens de krant zoals het NRC van vandaag, 13 augustus 2024 – zie onderstaande link.
https://www.nrc.nl/nieuws/2024/08/13/ita-tolereerde-grensoverschrijdend-gedrag-voor-grensverleggend-toneel-a4862219?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrieven&utm_content=&utm_term=20240813