De Amsterdamse wethouder van cultuur Touria Meliani stelt twee jaar 12 miljoen euro extra beschikbaar voor culturele instellingen in de stad. Dat meldt Het Parool. Ze reageert hiermee op de landelijke subsidiekortingen op Amsterdamse gezelschappen. (meer…)
Het Amsterdamse college wil meer subsidie verlenen aan nog zeven culturele instellingen, waaronder ICK Dans Amsterdam en Jakop Ahlbom Company. Dat maakte cultuurwethouder Touria Meliani gisteren bekend in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat om organisaties die afgelopen zomer van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) een positief advies ontvingen, maar geen volledige toekenning wegens ontoereikend budget. Daarnaast zoekt het college naar een oplossing voor Dat! School, Likeminds en het Amsterdamse Bostheater.
Eerder maakte wethouder Meliani al bekend de komende vier jaar 9,5 miljoen euro extra vrij te maken om zeven grote instellingen extra te ondersteunen, zoals ITA, de Nationale Opera en het Bijlmerparktheater. De gemeente heeft met deze instellingen een rechtstreekse subsidierelatie. Daarnaast zou er nog 2,5 miljoen uitgetrokken worden om instellingen te redden die via het AFK ondersteund worden. Daar wil het college nu 3,5 miljoen ( € 882.846 per jaar) van maken.
Die 3,5 miljoen wil het college gaan verdelen onder de organisaties die na positief advies van het AFK slechts een deel van het geadviseerde bedrag zouden ontvangen omdat de middelen ontbraken om een volledige honorering mogelijk te maken. Daarbij kiest het college voor de instellingen wier voortbestaan ook in het geding is, omdat de afwijking van het geadviseerde bedrag onevenredig hoog was (minimaal 30 procent). Zo komen het college uit op ICK Dans Amsterdam, Jakop Ahlbom Company, De Appel, De Nieuwe Liefde, Lijm-lab, de Klezmerband en de Roze Filmdagen.
Daarnaast belooft de wethouder nog een oplossing te zoeken voor Dat! School, Likeminds en het Amsterdamse Bostheater. Als zij geen subsidie meer krijgen, komt de gemeente in de problemen met eerder gemaakte afspraken, onder meer in het kader van het ‘Strategisch Huisvestingsplan Kunst en Cultuur 2023- 2027’. Dat! School en Likeminds maken onderdeel uit van de podiumvoorziening in het Hamerkwartier. Bij het Bostheater komt Amsterdam ook in de knel met cofinancieringsafspraken met de gemeente Amstelveen.
Amsterdam als culturele hoofdstad onder druk
De wethouder schrijft ook zich zorgen te maken om de 21 Amsterdamse instellingen die bij het Rijk ondanks positief advies subsidie misliepen. ‘Dit aantal is nog nooit eerder zo groot geweest, en lijkt een direct gevolg van het landelijk beleid om middelen te herverdelen over het land.’ De betrokken instellingen zullen volgens Meliani hun bedrijfsvoering (in sommige gevallen extreem) moeten aanpassen en inhoudelijk gezien de accenten verleggen naar meer activiteiten in Amsterdam, met gevolgen voor de keten van kunst en cultuur in heel Nederland. ‘Hiermee komt ook de landelijke rol van Amsterdam als culturele hoofdstad onder druk te staan.’
Het compenseren van deze misgelopen Rijkssubsidie voor de Amsterdamse instellingen, zoals Orkater en De Warme Winkel, zou € 5 miljoen per jaar kosten en ziet de stad niet zitten. Het college ondersteunt wel de landelijke lobby om de aanvragen van alle instellingen die ondanks een positief advies zijn afgewezen alsnog te honoreren.
Sanne Peper – Innenschau van Jakop Ahlbom Company
correctie: de 21 genoemde instellingen bij het Rijk die subsidie mislopen is niet zozeer FPK en RvC zoals nu in jullie artikel staat, maar betreft volgens de brief de niet gehonoreerde aanvragers bij alle rijkscultuurfondsen, zoals bv ook stimuleringsfonds creatieve industrie (en voor de goede orde, niet de BIS/RvC).
Overigens fascinerend dat Meliani, na de melding dat er naast de 21 ‘uitstromers’ ook 29 ‘instromers’ uit Amsterdam zijn bij de rijkscultuurfondsen (dus meer instroom dan uitstroom), met droge ogen beweert dat de uitstroom ‘een direct gevolg (lijkt) van het landelijk beleid om middelen te herverdelen over het land’.
Dank voor je reactie LR. Het artikel is inmiddels aangepast.