Verbazing in Brabant. Veertien culturele instellingen krijgen alsnog meerjarige subsidie van de provincie. Hun aanvragen kregen een hogere score bij een herbeoordeling, die werd opgezet na een ‘onzorgvuldige’ eerste toekenningsronde. (meer…)
Studio Peer van (poppen)theatermaker Fred Delfgaauw krijgt alsnog structurele subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Een onafhankelijke commissie heeft het bezwaar van het gezelschap uit Gorinchem tegen het niet honoreren van zijn subsidieaanvraag gegrond verklaard. De adviseurs van het rijksfonds hadden de afgelopen periode geen enkele voorstelling van het gezelschap bezocht.
Studio Peer ontving in de periode 2017-2020 meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten, maar kreeg afgelopen zomer bericht dat een verlenging er niet in zat. De artistieke kwaliteit van het gezelschap werd als zwak beoordeeld. In de wereld van het poppen-, objecten- en beeldend theater werd met verbijstering gereageerd. Studio Peer zou zich kwalitatief in het verleden nadrukkelijk bewezen hebben met uniek poppentheater en er was geen enkele twijfel dat ook de voorstellingen in de toekomst van hoog niveau zouden zijn.
Het gezelschap tekende bezwaar aan, vooral omdat de adviescommissie geen enkele van de zeven producties van de afgelopen vier jaar van Delfgaauw in het theater had gezien en haar beoordeling dus enkel gebaseerd had op indirecte bronnen, zoals online beschikbaar beeldmateriaal.
Het Fonds Podiumkunsten erkent dat het ontbreken van bezoekersverslagen ‘niet in lijn is met zijn formele kaders’ en volgt het advies van de bezwaarcommissie. Het betreft volgens het fonds een uitzondering. Bij alle andere aanvragen van gesubsidieerde gezelschappen zouden er wel bezoekverslagen van adviseurs zijn. Het Fonds laat weten inmiddels maatregelen getroffen te hebben om herhaling in de toekomst te voorkomen.
In de subsidieaanvraag voor de komende vier jaar had Delfgaauw aangegeven dat hij de artistieke leiding van Studio Peer ging overdragen aan Ida van Dril om zich vervolgens in te zetten voor landelijke en regionale talentontwikkeling. De gemeente Gorinchem heeft inmiddels het gezelschap ook opdracht gegeven om voor de komende periode binnen de regio nog meer verbindingen te leggen met andere domeinen, zoals sociaal-cultureel werk, zorg en onderwijs. Voor die opdracht en de regionale talentontwikkeling ontvangt Theater Peeriscoop, het intieme theater van Fred Delfgaauw, een ontwikkelingsbijdrage van de gemeente. Het streven is om minder afhankelijk te worden van publieke fondsen en meer steun te mobiliseren uit private middelen.
Foto: King Lear van Fred Delfgaauw & Ida van Dril, Jaap Reedijk
Studio Peer, Fred en Ida en iedereen die hard aan deze erkenning heeft meegewerkt: Van harte gefeliciteerd. We zijn verheugd dat het zeer terechte bezwaar aan het adres van het Fonds Podiumkunsten bij het toekennen van de meerjarensubsidies gegrond is verklaard. Maar het laat ook zien dat het fonds soms haar beslissingen baseert op vreemde grondslagen en meningen. Het poppen- en objectentheater in Nederland verdiend echt beter en vooral meer aandacht en dus ondersteuning.
Staat dit er nou echt? Ik had moeite met het lezen van dit artikel omdat ik steeds met mijn ogen moest knipperen.
‘Een onafhankelijke commissie heeft het bezwaar van het gezelschap uit Gorinchem tegen het niet honoreren van zijn subsidieaanvraag gegrond verklaard. De adviseurs van het rijksfonds hadden de afgelopen periode geen enkele voorstelling van het gezelschap bezocht.’
Dat kan dus gewoon. Of eigenlijk kan dat dus niet. Geen enkele voorstelling gezien!!! Toch een streep willen zetten door het voortbestaan van een groep. Een pijnlijk brevet van onvermogen. Dit is een meer dan terecht correctie!