Elf theaterinstellingen hebben in Amsterdam alsnog voor de komende vier jaar subsidie gekregen. Het voorstel daartoe van het college van B en W werd woensdag goedgekeurd door de gemeenteraad. De theaters, gezelschappen en festivals hadden al positief advies gekregen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), maar geen geld wegens gebrek aan beschikbaar budget. (meer…)
George en Eran, Nineties, Collectief Walden, Troubleman, Dadodans, Via Berlin en World Opera Lab krijgen voor het eerst een vierjarige subsidie van de stad Amsterdam. Onder meer De Gemeenschap, Project Wildeman, Solid Ground Movement en AYA verliezen vanaf 2021 hun structurele ondersteuning. Dat maakte het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) vandaag bekend. Voor een aantal theaterorganisaties blijft het nog spannend. Voor hen ligt er een positief advies, maar is het fondsbudget vooralsnog ontoereikend. Het fonds heeft de gemeente om extra geld gevraagd.
Het AFK behandelde in totaal 206 aanvragen, waarvan er 115 zijn toegekend. 28 organisaties zijn nieuwkomers binnen de vierjarige AFK regeling.
Theater
Door omstandigheden was overvraag het grootst in de discipline theater (248%). Daar werd 12,9 miljoen aangevraagd voor een beschikbaar budget van 5,2 miljoen. Maar liefst 28 positief beoordeelde plannen kunnen daardoor niet gehonoreerd worden. Het AFK doet de Gemeente Amsterdam een voorstel om een aanvullend budget van 1,87 mln beschikbaar te maken voor het alsnog honoreren van 11 van deze organisaties, ‘om te komen tot een meer pluriform, divers en gespreid theaterlandschap’. Het gaat om Afro Vibes, RAST, Adelheid+Zina, Feikes Huis, Amsterdams kleinkunst Festival, De Kleine Komedie, Storytelling Centre, Raymi Sambo, TENT, Rudolphi Producties en BOG.. Onder meer Golden Palace, Dood Paard, Urban Myth en Discordia staan lager op de waarderingslijst van het fonds en zullen ondanks positief advies zeker afvallen.
Ook al zeker zijn de toetreding van George en Eran, Nineties, Collectief Walden en Troubleman. Bevestigde blijvers in de vierjarige regeling zijn De Theaterdagen (Nederlands Theaterfestival en Amsterdam Fringe), De Warme Winkel, DEGASTEN, Jakop Ahlbom Company, mugmetdegoudentand, Orkater, Over het IJ, Stichting Nieuwe Helden, Theater Bellevue en Theater De Krakeling. De Gemeenschap kreeg negatief advies.
Dans
De commissie gaf zestien van de twintig aanvragers een positief advies. Nieuw is Dadodans (Gaia Gonnelli). Over Danstheater AYA en NeverLike was de commissie positief, maar er is onvoldoende budget beschikbaar om de aanvraag ook te honoreren. Solid Ground Movement kreeg een negatief advies. In de vierjarige regeling blijven BackBone, Cinedans, Dancing on the Edge, Flamenco Biënnale, Henny Jurriëns Studio, Julidans, LeineRoebana, Nicole Beutler Projects, SHARP/ArnoSchuitemaker en Summer Dance Forever.
Muziektheater
Nieuwkomers zijn Via Berlin en World Opera Lab. Onder meer Het Volksoperahuis, MaxTak, Oorkaan en Silbersee bijven in de regeling. Zowel de aanvragen van Project Wildeman, de Roode Bioscoop als het Vondelpark Openluchttheater werden gedeeltelijk gehonoreerd, maar niet toegekend wegens onvoldoende budget.
Het AFK heeft, ondanks de coronacrisis, het adviesproces doorgezet om organisaties houvast te kunnen bieden in onzekere tijden. De adviescommissies baseerden hun adviezen op de criteria: artistiek belang, belang voor de stad, uitvoerbaarheid, en diversiteit en inclusie.
In juni bracht de Amsterdamse Kunstraad al advies uit over instellingen die in de periode 2021-2024 deel mogen uitmaken van de Amsterdamse culturele basisinfrastructuur (ABIS). Die bestaat uit 21 instellingen ‘op naam’ – zoals ITA, Holland Festival, Frascati, De Meervaart en het Bijlmerparkttheater – en 14 instellingen die een bepaalde functie in de stad vervullen. Nieuwkomers waren Likeminds, Rose Stores en ISH.