Een paar maanden voor haar honderdste verjaardag is actrice Truus Dekker overleden. Ze werd bekend door theaterrollen in regie van Scharoff en van televisieprogramma’s van Wim T. Schippers. (meer…)
Op 12 april is in Blaricum actrice en voordrachtkunstenares Ingeborg Uijt den Bogaard overleden. Uijt den Bogaard speelde in theater en film en op televisie. Ze is 90 jaar geworden.
Ingeborg Uijt den Bogaard, geboren in het voormalige Nederlands Indië, volgde een opleiding aan de Amsterdamse toneelschool. Ze debuteerde op 1 januari 1953 in De bruiloft van Kloris en Roosje van het Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.), de klucht die traditioneel op nieuwjaarsdag werd gespeeld ná de Gijsbrecht. Vanaf 1954 tot 1966 speelde in verschillende producties van Toneelgroep Studio, waaronder De indringster (1954, f0to), Slag om Diana (1957), Het diploma (1962) en Komen en gaan (1966), toen nieuwe stukken van schrijvers als Pirandello en Becket, in regies van onder anderen Jaap Hoogstra, Elise Hoomans en later Kees van Iersel.
Tussen 1967 en 1977 staat ze niet of nauwelijks op toneel. Daarna legt ze zich toe op voordrachten op basis van sprookjes en oude verhalen – een uitvloeisel van haar werk voor de NCRV radio – waaronder Beatrijs (1981), De twee gebroeders (1988) en Lof der Zotheid (1991). Ook speelde ze in voorstellingen Karst Woudstra, Rob van Reijn en bij Antoine Uitdehaag bij het Ro Theater. Haar laatste theaterrol was Marina in Oom Wanja van Theatergroep Suburbia in 2011.
Uit den Bogaard had een uitgebreide carrière in film en televisie. Ze speelde onder andere in Swiebertje, Zeg ‘ns AAA, Ciske de Rat, Baantjer en Rozengeur & Wodka Lime. Haar laatste rol speelde ze in de film De beentjes van Sint-Hildegard (2020), met Herman Finkers en Johanna ter Steege. Ook was ze te horen in verschillende hoorspelen en sprak onder andere de stem in van de fee ‘Mooiweertje’ in de Disney-animatiefilm Doornroosje (1996).
Uijt den Bogaard had lange tijd een relatie met toneelspeler Han Surink en was later partner van Horst Sammann.
foto Uijt den Bogaard en Han Surink in De indringster (1954) van Studio, met dank aan De Theatercollectie/Stichting TiN