Actrice en zangeres Wieteke van Dort is maandag op 81-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Den Haag. Met haar alter ego Tante Lien was ze jarenlang op tv en in de theaters te zien. Maar ze speelde ook bij Arena, de Nieuwe Komedie en Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Van Dort was al langere tijd ernstig ziek.

Wieteke van Dort (Soerabaja, 1943) is veertien als ze halverwege de jaren vijftig naar Nederland komt. Na de middelbare school wil ze naar de toneelschool, maar wordt daar niet meteen aangenomen en gaat een opleiding tot kleuterleidster volgen. Als ze daarna alsnog naar de toneelacademie mag, combineert ze die meteen met spelen bij Het Masker, een Haags jeugd- en volwassenen toneelgezelschap onder leiding van acteur en impresario Sjef van Leeuwen.

Ze maakte de toneelopleiding niet af, maar mag in 1964 wel aan de slag bij jeugdtheatergezelschap Toneelgroep Arena en de daaruit voortkomende volwassenentak de Nieuwe Komedie. Ze speelt met hen in zeker tien voorstellingen, waaronder De Parijse bruiloft (regie Erik Vos, 1965) en Romeo en Julia, waarin ze als Julia naast Lex Schoorel als Romeo staat (regie Adrian Brine, 1966). In 1968 neemt ze een tussenjaar, voor een tournee met Hop, hop, hop, de laatste voorstelling van het ABC Cabaret van Wim Kan.

Na haar huwelijk in 1970 met psychotherapeut Theo Moody zet Van Dort haar toneelcarrière on hold. Moody heeft al kinderen en ze vindt het niet verantwoord om dan elke avond voor optredens van huis te zijn. In plaats daarvan concentreert ze zich op radio- en televisiewerk, want dat kan ze overdag doen. Zo speelt ze onder andere in legendarische kinderprogramma’s als Oebele, De Stratemakeropzeeshow, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen mijnheer? en later Het Klokhuis en tv-uitzendingen rond Sinterklaas.

Eind jaren ’70 begint de Late Late Lien show, waarin Van Dort als Tante Lien sketches, liedjes, traditionele dansen en verhalen over Indië brengt. Harry Bannink leidt de huisband Saté-Babi-Boys. Het is een groot succes, dat niet alleen bijna tien jaar op tv te zien is, maar Van Dort ook weer terugbrengt naar de theaters. Als Tante Lien staat ze weer op de planken met De Late Late Lien Show (1985), Wieteke staat voor aap (1986), De achterkant van het geluk (1987) en Kun je nog zingen, zing dan mee (1995). Nog vele jaren later staat Tante Lien naast Indisch cabaretier Ricky Risolles, in Ya, dat is iets Indisch (2022) en Dat heeft zo’n Indo tòg niet nodig (2023).

Andere theaterrollen speelt Van Dort nog bij onder meer het New European Ensemble (verteller in Een Javaanse L’Histoire du Soldat in 2017) en Hummelinck Stuurman Theaterbureau (zuster in de thrillerkomedie Enkele reis in 2019). In 2023 speelt ze haar laatste theaterrol in Kijkbuisvrienden (Bosmadia Entertainment), een nostalgische theateravond vol jeugdsentiment met onder anderen Tony Neef, Gerda Havertong, Edwin Rutten en Loeki Knol.

Begin 2024 was Van Dort nog in de bioscoop te zien, in de romantische komedie Verliefd op Bali als de moeder van Nadja Hüpscher, die naar Bali reist om haar familiegeschiedenis te verkennen. Twee maanden geleden werd bekendgemaakt dat Van Dort ernstig ziek was en uitgezaaide kanker had.

Voor haar werk werd ze bekroond met onder andere drie Edisons en een Nipkowschijf. In 1999 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto: Wieteke van Dort bij de castpresentatie van de film Verliefd op Bali (ANP/Anneke Janssen, 2024)