Dit seizoen viert De Theatercollectie haar 100-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan organiseren Theaterwetenschap UvA, Allard Pierson en Stichting TiN een symposium over verleden en toekomst van het verzamelen van theater. Voor dit symposium houden zij een open call voor iedereen in de theaterwereld.

Het Symposium, met als titel Het Archief Speculatief: verleden en toekomst van de Theatercollectie Allard Pierson, vindt plaats op donderdag 27 en vrijdag 28 februari 2025. De eerste dag is er een internationaal wetenschappelijk programma, de tweede dag is een experiment en is bedoeld om met verschillende partijen en vanuit verschillende perspectieven te speculeren over het verleden en de toekomst van theaterarchieven in het algemeen en van de Theatercollectie – de erfgoedcollectie van het voormalige Theaterinstituut – in het bijzonder.

Het symposium nodigt onderzoekers, theatermakers, dramaturgen, verzamelaars maar ook professionals uit het bredere culturele veld (musea, archieven enz.) uit om voorstellen in te dienen voor een of meerdere bijdragen. Het is de bedoeling dat inzenders met hun bijdragen in dialoog gaan met één of meerdere objecten – objecten uit de collectie of juist objecten niet in de collectie zitten, maar die opgenomen zouden moeten worden. Op deze manier hoopt de leerstoel Theaterwetenschap op een middag waarbij verschillende perspectieven uit diverse hoeken worden geboden op de geschiedenis en toekomst van theaterarchieven en in het bijzonder de Theatercollectie.

De vorm en de invalshoek voor bijdragen zijn relatief vrij – de organisatie suggereert onder andere korte performance lectures, battles, pitches of manifesten.
In bijgevoegde pdf staat praktische informatie, met als update dat de deadline inmiddels is verschoven van 1 naar 15 oktober.

Zie ook: Open Call (pdf)

beeld Gemma Pauwels