De komende weken opent een aantal theaters voorzichtig zijn deuren, met een beperkte capaciteit en toegangstesten. Op een volledige heropening blijft het wachten. Voor de thuisblijvers: zeven kijk- en luistermogelijkheden voor deze week. (meer…)
Ook verslaafd geraakt aan podcasts tijdens afgelopen lockdowns? Theaterkrant heeft voor de zomer tien nieuwe luistertips samengesteld – variërend van hoorspelen en wandelroutes tot interviewseries met vakgenoten. Te beluisteren in Nederland en daarbuiten, thuis of onderweg, bij goed en slecht weer en uiteraard volledig coronabestendig.
1. (R)Evolution of Skills van Het Huis Utrecht
‘Wanneer we makers van kleur structureel ruimte willen geven en ze goed willen begeleiden in de ontwikkeling van hun kunstenaarschap, is het belangrijk dat we allereerst de tijd en ruimte nemen om met makers in gesprek te gaan zonder direct in oplossingen te denken’, aldus Milone Reigman, artistiek coördinator van Het Huis Utrecht. In deze nieuwe podcastreeks voert ze een open gesprek, om kritisch de status quo te bevragen maar ook om samen te dromen over een nieuw ingericht kunstbestel waarin ruimte een vanzelfsprekendheid wordt. In de eerste aflevering waren Milone Amal Alhaag, Quincy Gario, Gable Roelofsen en Romana Vrede te gast.
2. Walk of Things van Boogaerdt/VanderSchoot
Walk of Things is een podcast-wandeling over een dijk, als oefening voor de mens om ding te zijn tussen de dingen. Boogaerdt/VanderSchoot kijkt opnieuw naar de grens tussen mens, natuur en technologie in een tijd waarin de mensheid zich de planeet op destructieve wijze heeft toegeëigend. Ze vroegen verschillende schrijvers om zich te verplaatsen in het perspectief van de dijk en de dingen eromheen. Touki Delphine ontwierp het sounddesign. Bij voorkeur te beluisteren tijdens een dijkwandeling, maar tijdens een wandeling over de stoeprand of om de keukentafel kan deze podcast ook een verruimende ervaring opleveren.
3. Ten Oorlog: de podcast van De Zendelingen
Naar aanleiding van de herneming van Tom Lanoye’s legendarische stuk Ten Oorlog door Camping Sunset deze zomer, duikt De Zendelingen in deze vijfdelige podcastreeks in de archieven om te onderzoeken hoe het publiek de voorstelling van de Blauwe Maandag Compagnie in 1997 beleefde. Actrice Kyoko Scholiers, die destijds op vijftienjarige leeftijd meespeelde in de voorstelling, blikt terug: welke impact had het op haar leven en waarom is Ten Oorlog volgens haar zo’n legendarische voorstelling?
4. GABBER, de hardcore-opera van Hajo Doorn en Louis van der Waal
Deze hardcore-opera van Hajo Doorn en Louis van der Waal vertelt het sprookje van de opkomst, ondergang en eeuwige terugkeer van de gabbermuziek en -cultuur via de belevenissen van Paulus de Bos-dj, die de jeugd in een dichtgetimmerde stad komt verlossen van de saaiheid. Het is een gezongen verhaal over vroeger, nu en de toekomst en hoe de cultuur van de jeugd altijd in het verdomhoekje zit, juist ook in deze tijden.
5. Nerdpodcast van Cultuurpers
In deze onregelmatig verschijnende podcastreeks gaan theaterjournalisten Wijbrand Schaap (Cultuurpers) en Marijn Lems (Theaterkrant, NRC) met elkaar en met wisselende gasten uit het veld in het gesprek over voorstellingen en ontwikkelingen in het theater. In de aankomende aflevering (23 juli) is humoronderzoeker Dick Zijp te gast.
6. One More Lullaby van theatercollectief A-Way Productions
Het Groningse theatercollectief A-Way Productions werkte hun theatervoorstelling One More Lullaby om tot een audioproductie, compleet met zelfgeschreven monologen en speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde muziek. One More Lullaby bevraagt de manier waarop de band met je ouders verandert als je zelf volwassen wordt.
7. Boze Geesten Podcast van Michiel Lieuwma
In Boze Geesten Podcast voert schrijver en theatermaker Michiel Lieuwma uitgebreide, open gesprekken met wisselende gasten, over onder andere de keerzijde van de #MeToo-beweging in de cultuursector, Aktie Tomaat, cancel culture en het citaatrecht.
8. De Groene Kliniek van De Gouden Haas
In de driedelige podcastserie De Groene Kliniek van De Gouden Haas onderzoekt theatermaker Gienke Deuten haar groeiende klimaatdepressie. Ze zich laat omringen door experts die haar confronteren met haar verstoorde relatie met de natuur, maar haar ook ruimte bieden voor ecologische rouw en een nieuw perspectief aanreiken. Daarnaast gaat ze op praktijkstage bij onder andere Zero Waste Nederland en het natuurinclusieve landgoed Roggebotstaete.
9. Studio Humor van De Kleine Komedie
In de wekelijkse podcast Studio Humor gaat Olaf Sandvoort in gesprek met theatermakers over humor. Legendes uit de ‘humoristische kunst’ passeren de revue, maar ook de moppen van de mensen op straat. Elke zondag verschijnt er een nieuwe aflevering. Eerder waren Kiki Schippers, Nina de la Parra en Roué Verveel al te gast.
10. De Werkplek van Etcetera
Deze zomer gaan Etcetera-redacteuren langs bij werkplekken van inspirerende theatermakers. Ze worden door de maker zelf rondgeleid door de plek waar ze werken en op ideeën broeden. In de eerste drie afleveringen van de podcastserie werden de werkplekken van Myriam Van Imschoot, Gorges Ocloo en Jan Joris Lamers al bezocht.
Foto: Romana Vrede te gast in de podcast (R)Evolution of Skills van Het Huis Utrecht, door Anna van Kooij
Makers van kleur bij het Huis Utrecht? De wonderen zijn de wereld nog niet uit.