wat ontzettend jammer juist die ideeen van clusteren en ruimte voor kleinere initiatieven en ervaringstheater…. daar is behoeft aan. en daarmee zou eindhoven en plaza echt boven regionaal van betekenis zijn. de intimiteit van het theater met verbindingen naar het onderzoekende multidisciplinaire… het past zo bij eindhoven als vernieuwende kennis/techniek stad. ik vind het een blamage dat dit zo moet lopen. het maakt de uitstraling van eindhoven onaantrekkelijker en gericht op de mainstream
Van speelplek naar speelbal. Het cultureel beleid van Eindhoven is de schaamte van Eindhoven geworden. We zijn niet alleen meer de gekste, de slimste en de gezelligste maar vooral ook de armoedigste. Hup Gieske.
Als men cultuurgevoel in een kind wil overbrengen is het overbodig om dit via de onderwijs te doen (daarnaast ook nog duur). Het verplichten van cultuur zorgt er voor dat leerling het niet zien als ‘leuk’. Leerlingen houden niet van het schrijven van lange verslagen en zullen zaken als museums socialiseren aan iets negatiefs. Het heeft dus een negatief effect. Daarnaast nemen kinderen culturele interesses over van hun ouders wat ze in een latere levensfase zullen uiten.
Met haar zure reactie op de prachtige voorstelling van het Internationaal Danstheater bewijst Francine van der Wiel, dat ze moeite heeft met veranderen (zie haar laatste zin). Maar laat dat nou toevallig een van de meest wezenlijke kenmerken van ‘kunst-maken’ zijn. Pech gehad Francine, of gefrustreerd misschien? Zelf was is jarenlang bij dit gezelschap betrokken als bestuurslid. De veranderingen waren een meer dan dwingende noodzaak. Fluitend naar een nieuwe toekomst, die door moedige kunst ondernemers wordt gedragen.
Noodlijdend zijn we niet om mee te beginnen, we hebben gelukkig een mooie toekomst in het verschiet; ik weet niet waar die opmerking op gebaseerd is want volgens mij heeft de recensent geen inzage in onze boeken. We zijn inderdaad een, zoals dat heet, productie gebonden organisatie geworden, eigenlijk net als zo’n beetje alle gezelschappen, behalve de 4 grote die nog een paar dansers en musici in dienst hebben, ja. Wat is daar mis mee? Er wordt een beeld en een sfeer geschetst van treurnis en droevigheid die ik helemaal niet herken, en waarvan ik me ook afvraag waar Francine dat vandaan haalt. We zijn hartstikke hard en enthousiast aan de gang met een heel klein clubje mensen om er het beste van te maken gezien, inderdaad, de omstandigheden. Ja, we hebben ID op Maat geïnitieerd omdat we nog stikken van het erfgoed wat heel goed uitgebaat kan worden in het commerciële circuit. Niet iedereen kan dat doen, wij wel. Goddank. Ik ben daar blij mee en bedank even voor de zure reactie daarop. Verder mag men natuurlijk alles vinden van de voorstelling maar om te zeggen dat het niet zoveel verschilt van ‘gewone’ tangoshows gaat mij echt te ver. De voorstelling is in geen enkel opzicht een show en kent een begin, midden en een eind, dramaturgisch reuze doordacht, dat zou Francine toch hebben moeten herkennen als theaterwetenschapper. En dat we als ID zoekende zijn lijkt mij logisch. Als je 50 jaar hetzelfde doet en er wordt van je gevraagd iets anders te gaan doen met hetzelfde uitgangspunt, dan kost dat tijd. De folkloristische veren waar naar wordt verwezen zijn we inderdaad ruimschoots aan het afschudden. Die zijn namelijk niet meer van deze tijd. Beetje bijblijven is het devies. En fluiten in het donker is prachtig.
Voor het korte termijn geheugen enige geschiedschrijving, het begon (met de bezuinigingswoede van VVD/Zijlstra ) bij …… De voorbereiding van de toenmalige Cie Theater van de Raad voor Cultuur (2010-12). Die aanvankelijk compleet de zelfstandige BIS-jeugdgezelschappen wilde wegbezuinigen. Dat leek toch al te rigoureus in een land met zo’n rijke Jeugdtheater-historie. Er was haast geboden, ze moesten snijden en dat doe je dan toch op Jeugd en Jongeren! De Cie Theater schreef bij wijze van spreken op een bierviltje op een achternamiddag ‘ schameltjes: BIS-Jeugd dan maar allemaal klein 8x 5 ton. Dit in tegenstelling tot de BIS- differentiatie bij het ‘grote-mensen-toneel’ (4x groot x2.5 miljoen/ 4x kleiner x 1.5 miljoen). Gevolg: de twee grotere /net in de steigers staande Jeugd-gezelschappen: de Toneelmakerij en MAX zijn van die insteek de dupe van geworden…… en aldus volgden – OCenW, Zijlstra en de Raad van State. Uiteraard verneem ik graag, die deze lezing wil/kan ondersteunen weerspreken
Ik heb zojuist een mail verzonden naar Mei Li Vos. Mocht dit besluit doorgaan zal ik mijn lidmaatschap van PvdA beeindigen en tevens dit, d.m.v. ingezonden brief, in krant publiekelijk maken. Het is onbegrijpelijk dat dit vanuit een PvdA minister komt nadat zij in oppositie destijds Zijlstra’s plannen mee bestreden hebben.
Het is belachelijk dat er een doelgroep op deze manier voor de tweede maal te grazen wordt genomen. Ik vraag me af wat dit de staatskas uiteindelijk oplevert? Ik begrijp dat we allemaal moeten inleveren, maar een doelgroep op deze manier in z’n hemd zetten vind ik ongelofelijk! Zeker als je bedenkt dat er voor Acteurs, zangers, kunstenaars al zo weinig geregeld is. Mijn voorstel is om ook niet bij de pakken neer te zitten, maar ook vanuit “ons” met voorstellen te komen die wellicht bij kunnen dragen aan een beter systeem. Initiatief proberen in eigen hand te houden!
…. en dit is genadeklap no 2. voor de Kunsten van de PvdA! Na de kans om 50 miljoen reparatie-middelen in het nieuwe regeeracoord te verzilveren, maar zich- sans gene – liet BLOKkeren door stijve Stef (VVD)
sorry, maar in een tijd waarin veel gezelschappen 0 euro krijgen, vind ik een dergelijk bericht zeer ongepast. ik gun de Appel het beste, maar ze weten al maanden lang dat het 1,9 miljoen van de stad krijgt dan kun je het tegenover je publiek, maar zeker ook niet tegenover je collega’s het steeds maar hebt over of je al dan niet doorgaat…..
Hallo Marianne, De Muurspecht speelt t/m 10 maart elke middag om 12.30 uur in Bellevue Lunchtheater. Volgend jaar, in januari en februari 2014 gaat de voorstelling op tournee. groet, Frank
waarom oh waarom speelt De Muurspecht alleen in Amsterdam? Als het stuk bij mij in de buurt komt ben ik van de partij ! (Dit n.a.v. het stuk in de Volkskrant)
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.
Van Tom op Delirium II
Van Tom op Ketelbinkie
Van joop kuyvenhoven op KNAW wil Kunstraad terug
Van yuri op Plaza Futura stopt reguliere theaterprogrammering
Van Tom op Florissant
Van Peter op Plaza Futura stopt reguliere theaterprogrammering
Van Marcel Roelfsema op Plaza Futura stopt reguliere theaterprogrammering
Van renate van maasakker op Plaza Futura stopt reguliere theaterprogrammering
Van 5VWO-Leerling op Ministerie wil CKV afschaffen
Van Marc Jonkers op Mannen van de tango
Van Sophie Lambo op Mannen van de tango
Van joop kuyvenhoven op Toneelmakerij verliest 1,1 miljoen subsidie
Van Karel Janssen op Asscher legt acteurs aan banden
Van Joel de Tombe op Asscher legt acteurs aan banden
Van joop kuyvenhoven op Asscher legt acteurs aan banden
Van niek idelenburg op Toneelgroep De Appel stopt toch niet
Van Marja KoopmanLobatto op Maria Nuñez, asielzoekster in onze Gouden Eeuw
Van Frank Noorland op De muurspecht
Van Marianne Brand op De muurspecht
Van ber hadders op Tussentijd