Internationaal Theater Amsterdam start op korte termijn een onderzoek naar mentaal en fysiek grensoverschrijdend gedrag binnen het gezelschap. Dat schrijft ITA op zijn website nadat actrice Hélène Devos op Instagram haar vertrek aankondigde wegens ‘severe mental and physical abuse’. De actrice zou nog geen officieel ontslag hebben ingediend. (meer…)
Bijna de helft van de artiesten in de culturele sector heeft weleens met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken gehad. Dat meldt Brandpunt+ op basis van een eigen poll.
Brandpunt+ stuurde een enquête over #MeToo in de cultuursector aan bijna 8000 professionals, voornamelijk leden van de Kunstenbond, het Platform voor Freelance Musici en de Nederlandse Beroepsvereniging voor Nederlandse Film- en Televisiemakers. Van deze groep hebben 550 mensen de enquête ingevuld.
45 procent van die groep respondenten zegt te maken gehad te hebben met metoo-achtige situaties, zoals seksueel getinte opmerkingen of ongewenste seksuele toespelingen. Eén op de vijf van de mensen die reageerden laat weten dat het afhouden van seksueel contact gevolgen heeft gehad voor zijn of haar loopbaan. Meer dan de helft (57 procent) van de respondenten vindt het nodig dat er een actieplan komt om dit probleem in hun sector bespreekbaar te maken en aan te pakken.
Brandpunt+ liet de resultaten van de enquête zien aan de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven. Zij zegt geschokt te zijn en wil binnenkort met de sector in gesprek over de stappen die gezet moeten, op weg naar een veilige werkomgeving.
Ik vind het zwak om dit nu te publiceren met bijhorende cijfers. Jullie doen dit zonder dat de inhoudelijkheid van de reportage van Brandpunt uberhaupt z’n werk heeft kunnen doen. Daarnaast is een maatstaf van nog geen 10% van de sector in aantal van respondenten natuurlijk marginaal.
Zeker gezien het feit dat onze sector groter is dan de 8000 man die zijn gevraagd te reageren.
Hiernaast reageren mensen die geen last hebben van dit probleem vaak niet op dit soort onderzoeken.
Jullie werken hierin mee aan eenzijdige beeldvorming omtrent de MeToo discussie, het lijkt me niet gezond om als onafhankelijk vakblad te publiceren voordat er met voldoende kennis kan worden geschermd.
Graag een breder onderzoek in de sector en minder happigheid op nieuwswaarde. #MeToo is zo onderlangs een marketingtool geworden in plaats van dat het benoemen van problemen dient tot een groter doel, namelijk het aanpakken van die problemen.
Zo groot als ik denk dat het probleem van sexuele intimidatie in de kunstsector is, zo misleidend is de wijze van presentatie van de resultaten van het onderzoek er naar. Slechts amper 7% van de 8000 briefontvangers heeft gereageerd. Extrapoleren we de cijfers van de 45 % slachtoffers, dan is dat amper 2% van de ondervraagden (brieven). Het is interessant om te weten wat er speelt bij de 93% niet reageerders.
Daarbij durf ik de gevaarlijke stelling aan – ik heb immers niets te vrezen – dat een meerderheid van de in de kunstsector werkzame personen bekend is met het fenomeen sexuele intimidatie (uit eigen ervaring, via waarneming of van horen zeggen). Daarom zou de minister er goed aan doen een grootschalig onderzoek naar deze eventuele misstand te financieren. Want al werden de cijfers door Brandpunt+ met veel te veel tromgeroffel gebracht, ze rechtvaardigen wel terdege het instellen van een deugdelijk onderzoek.