In Amsterdam starten twee broedplaatsen voor theater. Morgen openen toneelgroep Amsterdam (voorheen De Warme Winkel) en BOG achter station Sloterdijk theaterwerkplaats De Sloot. Voor volgend jaar staat in het voormalige Muiderpoortheater in Amsterdam-Oost broedplaats De Dapper gepland. Het zijn de eerste broedplaatsen in de stad die zich specifiek op de scènische podiumkunsten richten. (meer…)
Theatermaker Ritsaert ten Cate wordt naamdrager van een Amsterdamse brug. Op 5 september, precies tien jaar na zijn overlijden, wordt brug 135 officieel vernoemd naar de motor achter het Mickerytheater en theaterschool DASARTS. De brug ligt in de De Clerqstraat over de Bilderdijkgracht, vlakbij het voormalige Mickery, zijn woonboot en zijn laatste atelier.
Ritsaert ten Cate, kleinzoon van de grote Amsterdamse regisseur/toneelspeler Eduard Verkade, was van groot belang voor het theaterleven in Amsterdam. In 1972 verhuisde hij zijn Mickerytheater, tot dan toe gevestigd in Loenersloot, naar Amsterdam, waar het tot 1991 in het Rozengrachttheater is blijven bestaan. Veel vooraanstaande buitenlandse theatermakers, zoals Robert Wilson en The Wooster Group, kwamen speciaal voor het theater naar Amsterdam.
Ten Cate heeft zo ‘een grote invloed gehad op het culturele klimaat van de stad en op een nieuwe generatie toneelmakers en scenografen’, schreef Annemieke Gerritsma in de vernoemingsaanvraag bij de gemeente. Hij speelde ‘een verbindende rol bij het introduceren van nieuwe theatervormen, het gebruik maken van nieuwe media – toen nog heel ongewoon – en het tot stand brengen van samenwerkingsvormen in nationaal en internationaal verband.’
In 1993 richtte Ten Cate, in opdracht van het toenmalige ministerie van OC&W, de postgraduate opleiding DASARTS (De Amsterdamse School. Advanced Research in Theatre and Dance Studies) op, die hij als directeur tot 2000 leidde. De school is nu onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
Ten Cate werd eerder al geëerd voor zijn bijzondere belang voor het (Amsterdamse) theaterleven. Hij ontving in 2000 de Frans Banninck Cocq medaille, was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ontvanger van de Sphinx Cultuurprijs. Het verzoek tot de brugvenoeming werd gesteund door Pierre Audi, Ivo van Hove, Evelyne Merkx, Sijbolt Noorda, Suzanne Oxenaar, Gerardjan Rijnders, Jan Zoet en Loek Zonneveld.
Op 5 september zes uur zal een smid de naamplaat van Ten Cate aan de brug vastlassen. Onder meer Ivo van Hove zal er spreken over de betekenis van Ten Cate voor het Nederlandse theater.
Lof!
Ik zie hem glimlachen, de sfinks.
Blesi, Alakondreman!
Ik wou dat ik erbij kon zijn om mijn sympathie te betuigen voor de man die mij mijn eerste betaalde baan(tje) in het professionele theatercircuit bezorgde. Mickery was een overonderende ervaring. Dank, Ritsaert!
Marcel Otten