Zondag 1 juli is het 155 jaar geleden dat in Suriname en op Curaçao de trans-Atlantische slavernij werd afgeschaft. Naast de nationale herdenking in het Amsterdamse Oosterpark, organiseren verscheidene theatermakers verdiepende herdenkingsprogramma’s. 

 

Point of No Return
In Rotterdam werkt Maas theater en dans aan een voorstelling over de impact van de slavernij op het heden en op de stad. De Maas-makers werken daarbij samen met 17 Rotterdamse jongeren van 9 tot 16 jaar. ‘Het bestaan van slavernij en de rol die ons land daar in een relatief recent verleden in speelde, zit ook in het DNA van veel Rotterdamse kinderen’, schrijft zakelijk directeur Bernadette Stokvis. ‘Om elkaar in de stad beter te leren kennen, horen we elkaar ook te kunnen bevragen over wie onze ouders en grootouders waren.’

De titel Point of No Return verwijst naar meer dan alleen de forten in Ghana vanwaar slaven werden weggevoerd en nooit meer terug kwamen. ‘Als je iets meer weet over die geschiedenis, kun je nooit meer terug naar ‘ik wist het niet’. Je kunt je niet meer beroepen op onwetendheid’, aldus theatermaker Aisa Winter.

Op 30 juni organiseert het gezelschap aansluitend aan de voorstelling een wandeling naar het herdenkingsmonument slavernijverleden op de Mullerpier.
30 juni (17.00 en 21.00 uur) en zondag 1 juli (14.00 en 17.00 uur), Maaspodium, Rotterdam.

 

Theater voor Keti Koti
In Den Haag en Leiden hebben Het Nationale Theater en De Veenfabriek, samen met Pasado Presente, Stichting Samen Sterk, Songs of Freedom en Initiatives of Change NL, een nieuw festival opgezet rondom de afschaffing van de slavernij. In het Haagse Theater aan het Spui start het festival met een livestream van de herdenking bij het Amsterdamse Slavernijmonument. Daarna volgt er een uitgebreid programma met film, muziek, lezingen en theater.

Valika Smeulders, curator van het Rijksmuseum, neemt festivalbezoekers samen met acteurs van de Veenfabriek om 15.00 uur mee op een theatrale rondleiding langs de sporen van het slavernijverleden in Den Haag. ’s Avonds speelt Stamboom monologen van De Veenfabriek, een voorstelling over de zoektocht van een jonge zwarte vrouw naar een plek die ze thuis kan noemen.

Het nieuwe festival moet een jaarlijks terugkerend evenement worden. ‘1  juli mag net als 4 mei ieder jaar herdacht worden’, zegt Romana Vrede, initiatiefnemer en actrice van Het Nationale Theater. ‘Ik ben ontzettend dankbaar en blij dat Het Nationale Theater hieraan meedoet. Het is een nationale gebeurtenis.’
1 juli (vanaf 13.00 uur), Theater aan het Spui, Den Haag. 

 

De Veennacht Keti Koti
Onderdeel van Theater Voor Keti Koti is een minifestival van De Veenfabriek in het Leidse Theater Ins Blau, met korte performances en nieuw muzikaal werk rond de afschaffing. Met bijdragen van onder andere Sir Duke, Joy Delima, Joeri Vos, Phi Nguyen samen met Patsy Kronenberg, Billy de Walle, Gijsje Grosfeld en Max Laros (studenten van HKU 2 en 3).

Met het nieuwe festival hoopt ook artistiek leider Joeri Vos ‘een steentje bij te kunnen dragen aan de bekendheid en het publiek te bereiken aan wie Keti Koti soms ongemerkt voorbij gaat’.
30 juni (21.30 uur), Theater Ins Blau, Leiden.

 

1862 Plantage strubbelingen
Stichting Between the Lines herneemt haar muziektheatervoorstelling over de onrust die ontstond na de aankondiging van de afschaffing. Het betekende het begin van het zogenoemde staatstoezicht. Echt vrij was je als je tot het Christendom had bekeerd. Veel tot slaaf gemaakten zagen dit niet zitten en er braken op verschillende plantages opstanden uit.

De voorstelling is geschreven door Anita Plowell, geregisseerd door Maikel van Hetten en gecomponeerd door singer-songwriter Glenn Sno.
28 juni (20.00 uur), Oude Lutherse Kerk, Amsterdam

 

Katoen & Tabak
Op het jaarlijkse Keti Koti Festival in het Amsterdamse Oosterpark vertellen performers de verhalen van voorouders die opgroeiden in en tijdens gevangenschap. Geïnspireerd op slave narratives, delen ze zowel hun eigen familieverhalen als bekende verhalen uit de overlevering. Met monologen, spoken word, muziek en vertellingen van Otion, Naomi Veldwijk, Onias Landveld, Jasper Albinus en Babs Gons. Dit programma, samengesteld door Gons, was eerder te zien op onder meer Lowlands.
1 juli (15.50 uur), Oosterpark, Amsterdam.

Foto: 1862 Plantage strubbelingen