De Amsterdamse Kunstraad wil dat freelancers in de culturele sector ondersteund worden ‘met passende compenserende maatregelen’ vanwege inkomstenderving door de coronacrisis. Dat bijkt uit een advies dat de Raad vanmiddag verstuurde aan haar gemeentebestuur. (meer…)
De Amsterdamse Kunstraad adviseert zijn stad om het jaarlijkse cultuurbudget van 160 miljoen naar 200 miljoen euro te verhogen. Dat doet de raad in een ‘culturele investeringsrekening’ voor 2018-2020, ter input voor de aankomende verkiezingscampagnes en bestuurders van de stad. ‘Amsterdam is het aan zijn stand verplicht om zijn positie als metropool ook op cultureel niveau te bestendigen.’
De stad Amsterdam is een metropool geworden waar 17 miljoen bezoekers per jaar naar toe komen en dat vereist volgens de Kunstraad een andere schaal van culturele voorzieningen.
Spreiding en verbinding zijn sleutelwoorden van het advies. Er zijn volgens de Kunstraad meerdere culturele centra nodig om de drukte in de binnenstad te verminderen. Concreet adviseert de raad daartoe investeringen in onder meer een grote, nieuwe Meervaart in of aan de Sloterplas, in een cultuureiland in het Amsterdamse Bos en een centrum voor hedendaagse kunst dat in Amsterdam Zuidoost. Nieuwe genres zoals stand-up, spoken word, urban dance en nieuw circus noemt de raad essentieel waar het gaat om het verbinden en bereiken van nieuwe doelgroepen.
De Kunstraad beveelt tevens de Fair Practice Code aan, het onlangs gepresenteerde kader voor duurzaam, eerlijk en transparant ondernemen en werken in kunst, cultuur en creatieve industrie. Bevlogen kunstenaars hebben samen de Amsterdamse infrastructuur opgebouwd en gezicht gegeven, maar volgens de raad te lang de rekening betaald. De kunstraad wil dat in de begroting van subsidie-aanvragen de honorering van zzp’ers en flexwerkers altijd zichtbaar gemaakt wordt, waarbij de honorering niet onder een bepaalde norm (cao of richtlijn) mag komen.