In een tijd waarin kinderen niet meer weten dat melk uit een koe komt, is het goed dat Dagmar Chittka van Rauher Engel ze vertelt dat wol eerst aan een schaap vastzit voordat het een trui wordt. De peuters die komen kijken mogen op vachten liggen, schapen aankleden en lekker aan wol voelen.

Aan het begin van Schaap zacht worden de kinderen warm ontvangen op het ronde speelvlak. Daarover ligt een heerlijk dekentje – sommige peuters schuiven er meteen onder – aan de rand ervan liggen schapenvachten, lange sjaals en knotten wol, die later een rol gaan spelen. Er stijgt een sympathieke, licht dierlijke geur op uit de piste.

Dagmar Chittka is zelf gehuld in gevarieerd verwerkte wol. Daarmee is ze ook een beetje een schaapje. Ze maakt weidse gebaren en draaien en hijst zich in het met wol gewatteerde frame van een hoepelrok, een mooi object waar een danseres wel wat mee kan. Het kan een cirkel zijn, of een tentje. Bij de sfeervolle beelden van de overheadprojector klinken hemelse, dromerige en grappige muziekjes, waar vaak onverwachte geluiden inzitten. Wie daarvoor verantwoordelijk is, vermeldt de flyer niet.

Zonder woorden (nou ja, even zingt ze het onvermijdelijke Schaapje, schaapje, heb je witte wol) verleidt de danseres de peuters om aan de wol te voelen, eroverheen te lopen, of plukjes te verzamelen en die op de klittenband van de vrolijke houten schaapjes van Wim Schermer te plakken. Schaapjes hebben namelijk niet alleen maar witte wol. Als het eerst zo hard regent dat de schapen duikbrillen nodig hebben en de zon weer gaat schijnen, verschijnt er een regenboog die zijn kleuren overdraagt op de dieren.

Schaap zacht is een voorstelling voor kinderen vanaf twee van Rauher Engel. De hoofdengel van die groep is Chittka, die eerder lekker dwarse dansvoorstellingen maakte met Lieber Gorilla. Ze verdiepte zich in de craniosacraaltherapie, waarin voelen belangrijk is, en richt zich nu op het jongste publiek, dat ze bij haar uitnodigt om kennis te maken met schapenbekleding in al zijn verschijningsvormen. Dat doen ze graag: aan het eind van de voorstelling is al het jonge volk op zijn eigen manier bezig. Schaap zacht is behalve een ode aan het schaap ook een feestje van de breikunst.

Foto: Kees van Putten