Theatercollectief Wunderbaum is als geen ander bedreven in het zich verbinden aan mensen en aan plekken. Inmiddels werken ze vanuit drie Europese locaties: Rotterdam, Milaan en het Duitse Jena. Niet alleen omwille van het avontuur, maar omdat ze verder blijven zoeken naar onbekende en onvertelde verhalen. Door er te zijn, tussen de mensen, in de steden, in gesprek, op de vloer. (meer…)
De programmering van het Holland Festival kent dit jaar een relatief groot aandeel Nederlands toneel, met een speciale focus op acteurscollectief Wunderbaum, dat een wrap up van hun vierjarige project The New Forest geeft. De 69e editie van het Amsterdamse festival, dit jaar van 4 tot en met 26 juni, telt 12 wereldpremières en 41 Nederlandse premières.
Op het Holland Festival herneemt Wunderbaum de voorstelling De komst van Xia, waarmee het in 2013 The New Forest startte en toont het twee nieuwe voorstellingen: The Future of Sex, naar een tekst van Arnon Grunburg in eindregie van Johan Simons, en Privacy, een co-productie tussen Wunderbaum (Wine Dierickx) en De Warme Winkel (Ward Weemhoff). Ook is de pseudo-documentaire Stop Acting Now te zien.
De centrale focus van het festival ligt dit jaar op Europa. Artistiek directeur Ruth Mackenzie benadrukte tijdens de persconferentie dat haar festival urgent en politiek geladen wil zijn en een belangwekkende kijk op een veranderende wereld wil bieden. De openingsvoorstelling, Die Stunde da wir nichts voneinander wußten van Peter Handke door het Hamburgse Thalia Theater en het Estse regie-duo Ene-Liis Semper en Tiit Ojasoo, gaat over de diversiteit en de spanningen in het Europa van nu.
Op het dansprogramma staat onder anderen Akram Khan, die zelf meedanst in zijn nieuwste voorstelling Until the Lions, Tanztheater Wuppertal met Pina Bausch’ Nelken en Meg Stuart met haar nog weinig gespeelde Sketches/Notebook. Terugkerende theaterregisseurs zijn Simon McBurney met The Encounter en Christiane Jatahy met The Walking Forest. Ook is er werk te zien van Simon Stone/Toneelgroep Amsterdam, Milo Rau en Het Nationale Ballet.
Pierre Audi regisseert Theatre of the World van Louis Andriessen bij De Nationale Opera met videokunstenaars The Quay Brothers. Regisseur Sebastian Nübling, choreograaf Ives Thuwis en oudemuziekspecialist Andrea Marcon maken met Junges Theater Basel de nieuwe voorstelling Melancholia, over de somberheid van de jeugd.
Een deel van het festivalprogramma is gratis. Zo creëren Sjaron Minailo en Anat Spiegel de digitale opera en computergame The Transmigration of Morton F., die vanaf 20 juni volledig digitaal en gratis op internet te ervaren is.
Foto The Future of Sex – Wunderbaum: Jan Dirk van der Burg