De nieuwe Vlaamse Regering zet het mes in de uitgaven voor kunst en cultuur. Minister van Cultuur Jan Jambon (Vlaams-nationalistische N-VA) kondigde vrijdag grote besparingen aan voor 2020: alle structureel gesubsidieerde organisaties uit de cultuurnota moeten 6 procent inleveren. Het grootste slachtoffer zijn de projectsubsidies: die dalen met liefst 60 procent. De Vlaamse cultuursector is verontwaardigd en kondigt acties aan. (meer…)
De Vlaamse minister van cultuur Joke Schauvliege heeft begin juni de adviezen van de Commissie Cultuur gepubliceerd. De adviezen verschillen op sommige punten van de Nederlandse adviezen.Ze zijn minder ingrijpend, al valt ook bij onze zuiderburen een aantal instellingen weg.
Zo kiest Vlaanderen soms voor een verhoging van de subsidiegelden terwijl in Nederland alleen maar sprake is van verlaging. Vakbladen, zoals Etcetera, Rekto:verso en De Witte Raaf, krijgen extra subsidie en het sectorinstituut voor theater wordt in stand gehouden.
De commissie theater heeft vijftig aanvragen ontvangen, waarvan 39 een positief advies hebben gekregen. In totaal is er een bedrag van bijna 36.5 miljoen euro aangevraagd waarvan 24.5 miljoen wordt gehonoreerd. In 2010 werd 24.8 miljoen toegekend aan 44 gezelschappen en instellingen.
De commissie heeft de gezelschappen die zij positief heeft beoordeeld ook een ‘ranking’ gegeven. Er zijn 34 gezelschappen die belangrijk zijn voor de diversiteit van het Vlaamse theaterlandschap. Dit betekent dat van de 39 positief beoordeelde instellingen de vijf laagst geclassificeerde, waaronder Het Gevolg en Crew, buiten de boot vallen.
Sommige instellingen hebben volgens de commissie nu te weinig middelen om te overleven. De commissie heeft daarom besloten die instellingen meer geld te geven ten nadele van een aantal instellingen die minder geld krijgen. Meer geld is toegekend aan onder andere Berlin, Tristero, Lazarus, Studio Orka, Skagen, Comp. Marius en Theater Zuidpool, minder geld gaat naar De Kopergietery, Jan Fabre, Bronks, De Tijd, Leika en de KVS. Gezelschappen als De Roovers, Needcompany, NTGent, Toneelhuis, Antigone, Cie Cecilia, Fabuleus, het Kip, Malpertuis, Froufrou, Leporello, De Koe en tg Stan blijven hetzelfde bedrag ontvangen.
De commissie dans heeft van de zestien aanvragen er dertien positief beoordeeld. Het totale subsidiebudget 6.6 miljoen euro heeft een lichte daling ondergaan. Dansgroep Rosas en Ultima Vez (Wim Vandekeybus) blijven gelijk, Peeping Tom, Eastman (Sidi Larbi Cherkaoui) en Damaged Goods (Meg Stuart) krijgen een verhoging, Alain Platels Ballets C. de la B. wordt bijna gehalveerd, van bijna 1 miljoen naar 530 duizend euro. De aanvraag van Ward/Ward (Ann Van den Broek) kreeg een negatief advies.
De commissie muziektheater heeft van de veertien aanvragen er tien positief beoordeeld. Onder hen wordt een bedrag van ruim 5.6 miljoen euro verdeeld. In 2010 werd nog een bedrag van 7.3 miljoen euro onder negen instellingen verdeeld. Ook hier zijn stijgingen en dalingen te vinden. Braakland/ZheBilding krijgt bijna vijftig procent meer subsidie, LOD en Transparent kunnen een lichte verhoging tegemoet zien, terwijl de Musical van Vlaanderen haar 1 miljoen euro subsidie verliest.
In het Vlaamse dagblad De Morgen zei Bart Caron, ondervoorzitter van de Commissie van Cultuur, dat er geen sprake was van het verwachtte bloedbad, maar dat de minister de ‘kaasschaafmethode’ heeft toegepast.
Eind juni neemt Schauvliege een definitief besluit over de toekenning van de subsidies.