Marie Louise Stheins is vorige week benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Waarnemend burgemeester Bas Jan Van Bochove, van Stheins woonplaats Weesp, verraste de actrice met de onderscheiding in Frascati, direct na de voorstelling Skylight waarin ze de rol van Eva speelt. (meer…)
Mime-icoon Luc Boyer (1935, Batavia) is op 26 oktober benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding voor zijn buitengewone verdienste voor de mime in Nederland. Hij kreeg het zilveren lintje opgespeld door de Amsterdamse locoburgemeester Abdeluheb Choho na afloop van zijn voorstelling Met hart en ziel in Theater Bellevue in Amsterdam. Boyer reageerde met het opzetten van een rode neus uit de net gespeelde voorstelling.
Tijdens de lofwoorden van Choho werden foto’s geprojecteerd uit de inmiddels 55 jaren tellende carrière van Boyer. Hij begon zijn loopbaan in de jaren vijftig met voorstellingen bij het toenmalige pantomimetheater Carrousel. Midden jaren zestig werkte en studeerde hij enkele jaren in Parijs, onder meer aan de gerenommeerde École de mime van Etienne Decroux.
Terug in Nederland introduceerde hij als artistiek leider Decroux’ mime corporel bij het Bewegingstheater Bewth en het door hemzelf opgerichte Affiniteitstheater. Daarnaast speelde hij onder meer bij Toneelgroep Centrum, Publiekstheater, Toneelgroep Amsterdam, Het Beeldend Theater en Nieuw West. Hij werd bekend onder een breder publiek door de serie Unit 13 (slechterik Charon) en de film Wings of Fame.
Vanaf 1968 doceerde Boyer mime op verschillende theaterscholen. Tot na zijn pensioen bleef hij beginnende mimespelers begeleiden. In 1993, het jaar waarin de Mimeopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten vijfentwintig jaar bestond, ontving hij het eerste ‘Luc Boyer Wisselvoorwerp’, een naar hem vernoemde doorgeefprijs voor bijzondere verdiensten voor de mime en het mimeonderwijs in Nederland.
In 2012 werd Boyer getroffen door een zware beroerte. De grote bewegingskunstenaar raakte halfzijdig verlamd. Hierover maakte hij het aangrijpende drieluik Step by Step. ‘Elke vezel in mijn lijf verzet zich tegen dit lot’, zei hij in het derde deel. Hij bleef dan ook voorstellingen maken. ‘Boyers scheppingsdrang blijkt niet te temmen’, zei Choho in zijn speech. Met de voorstelling Met hart en ziel vierde Boyer op 26 oktober zijn tachtigste verjaardag. Hij had de voorstelling zelf geregisseerd en speelde mee in elektrische rolstoel.
Wat een fijne waardering voor dit boegbeeld van de mime! Ik zag Luc helaas slechts eenmaal, in ‘Stillen’ van Lotte van den Berg, maar z’n staat van dienst spreekt voor zich.
zo verdiend die ridderorde lieve luc ! voor een lange loopbaan en voor jouw ongelofelijke doorzettingsvermogen de afgelopen 3 jaar.
met dierbare herinnering aan jouw prachtige performances tijdens mijn openingen. in vriendschap en dank, th