Theaters mogen vanaf woensdag weer open voor publiek. Dat kondigden premier Rutte en minister Kuipers van Volksgezondheid vanavond aan in de persconferentie. Voorwaarden zijn onder meer een sluitingstijd van 22.00 uur, een coronatoegangsbewijs en vaste zitplaatsen op 1,5 meter afstand. (meer…)
Op diverse plaatsen in Nederland komen kleine theaterzalen in de knel. Een kort overzicht van het nieuws uit de regionale kranten:
- Theater Achterom stopt eind 2015
Theater Achterom te Hilversum houdt per 1 januari 2016 op te bestaan. De gemeente verlengt het huurcontract niet. Achterom, dat kleinschalig toneel en cabaret programmeert, maar ook fungeert als thuisbasis voor amateurgroepen en een jeugdtheaterschool, werd opgericht in 1970. Het bestuur van de stichting wil met de gemeente Hilversum komen tot een sociaal plan voor haar medewerkers. Er zijn tot eind 2015 voorstellingen in het theater te zien. De gemeente wil het pand verbouwen tot woningen, maar amateurtheatergroep Fusie pleit voor een reddingsplan: ‘Alle technische faciliteiten zijn aanwezig, er is voldoende ruimte voor meerdere verenigingen, publiek kent de weg naar het theater en de verhouding met de buurt is prima. Het is kapitaalvernietiging als daar geen gebruik van wordt gemaakt’, zegt voorzitter Gwen de Visser van Fusie. - Forse bezuiniging Theater Castellum Alphen aan den Rijn
Theater Castellum moet per 2017 honderdduizenden euro’s aan subsidie inleveren. Het bedrag wat overblijft staat gelijk aan de jaarlijkse huurprijs van het pand. Castellum draait al jaren met fors verlies. ‘Er is geen sprake van een financieel gezonde situatie en de afgelopen jaren is de subsidie juist verhoogd om het voortbestaan van het theater niet in gevaar te brengen’, schrijft het college. Het theater wijt de tegenvallende bezoekcijfers aan de economische crisis. wordt als reden opgedragen van tegenvallende bezoekerscijfers. Ook zijn gebruiksmogelijkheden van het theater beperkt, door de constructie van het gebouw. In de komende maanden gaat onderzocht worden hoe de verdiencapaciteit vergroot kan worden. ‘Wij vinden de theaterfunctie belangrijk. Die moet behouden blijven. Maar dat hoeft niet per se in de huidige vorm’, aldus wethouder Michel du Chatinier.
Een van de mogelijkheden die wordt onderzocht is het verbouwen van de kleine zaal van het theater tot bibliotheek, maar de directie van zowel theater als bibliotheek zijn daar tegen. - Interim directeur voor Theater De Lieve Vrouw Amersfoort
Vigga Labordus is per 1 april aangetreden als interim-directeur van Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort. Labordus volgt Matti Austen met vervroegd pensioen gaat. Labordus blijft interim van het theater en filmhuis tot uiterlijk 31 december 2015. Vigga Labordus werkte bij de gemeente Amersfoort in diverse sectoren. Labordus heeft ervaring als bedrijfsmanager, maar niet in het theater. De gemeente staat voor een grote bezuinigingsoperatie, waarbij is voorgenomen de subsidie voor zowel De Lieve Vrouw als theater De Flint stop te zetten. De gemeente doet nu onderzoek, in mei volgt een definitief besluit. - Muzeval verhuist naar dierentuin
Theater de Muzeval in Emmen krijgt een nieuw gebouw in het centrum van Emmen. Het gebouw is een combinatie met de entree van de dierentuin Dierenpark Wildlands. Jan Geert Vierkant is de nieuwe schouwburgdirecteur die de nieuwbouw moet begeleiden. Het nieuwe theater, dat ook een nieuwe naam krijgt, opent in oktober 2016. - Theaterhotel Almelo vreest voor voortbestaan
In januari 2016 bestaat het theater in Almelo 25 jaar, maar het zou wel eens het laatste seizoen kunnen worden. Het subsidiecontract met de gemeente eindigt volgend jaar en in de gemeenteraad, die fors moet bezuinigen, is weinig animo voor verlenging. Almelo steekt jaarlijks een half miljoen in de programmering van het Theaterhotel. In het theater zijn ongeveer honderd voorstellingen per jaar, die zo’n 50.000 bezoekers trekken. Voor de zomer beslist de gemeente of ze het ondersteunen van een theater tot haar kerntaken vindt behoren.
Foto: Theater Castellum, Alphen aan den Rijn
Zorgelijke situatie! Wat kunnen we er aan doen? En zijn er ook positieve voorbeelden? Dat en meer op http://www.congrespodiumkunsten.nl met oa huiskamersessie Dorp2015!
Theater Castellum zou haar regiofunctie wat wijder kunnen trekken…in marketing en pr liggen er voldoende kansen…het arme nabijgelegen Leiden zucht onder overvolle zalen en de knetterende problematiek van een verwend publiek. Nee hoor grapje…maar kom op, ik vind het een enorm mooie zaal en daar zou u producties in moeten zetten die het Leids publiek op de fiets doet klimmen of de Rijn op te roeien en Gemeentebestuur van Alphen, niet teveel met de billen knijpen, de tijd van het winnen van Zeskamp ligt achter u.
Goed dat er aandacht is voor dit probleem, maar de feiten kloppen niet helemaal als het gaat over Theater Castellum. Door een intensieve manier van samenwerken met het Stadstheater in Zoetermeer laten beide theaters in 2014 zwarte cijfers zien. En Castellum staat helemaal niet afwijzend tegenover samenhuizen met de bibliotheek, alle opties open.
Bovendien zou ik Castellum met 2 theaterzalen en 3 bioscoopzalen met in totaal 1425 stoelen, en 140.000 bezoekers per jaar, niet echt onder de ‘kleine’ zalen willen scharen. En het theaterhotel Almelo met 800 stoelen ook niet. https://www.facebook.com/theatercastellum/photos/a.585839584790974.1073741826.184829238225346/890404867667776/?type=1&theater
De kop van het artikel dekt niet helemaal de lading. De problematiek speelt op meerder niveau’s.
Beste Simon,
Graag zou ik dit onderwerp met je willen bespreken. Hoe kan ik je bereiken?
Met vriendelijke groet,
Koen Thomas van Leeuwen
Laten we het hebben over Theaters in de knel. Het artikel in de VK vandaag heeft het over ” middelgrote theaters” < 200 stoelen (!). En wanneer komt het artikel over de problemen van Nieuwe Luxor, Orpheus, Chassee? Wortel van het probleem is geen geld energie of verantwoordelijkheid hebben voor het theater dat dieper gaat dan " Boeken op de planken" of "Film naspelen" .