Internationaal Theater Amsterdam moet reorganiseren. Er verdwijnen 17 banen, bijna 10 procent van het totaal aantal fte. Dat heeft het gezelschap vanmorgen bekend gemaakt aan het personeel. Aanleiding is het wegvallen van een deel van de subsidie, waardoor het per 2025 1,8 miljoen euro minder te besteden heeft.

Een derde van de banen komt vrij via natuurlijk verloop, voor het andere deel is er een sociaal plan. Het gaat volgens ITA om collega’s van alle afdelingen. Volgens bronnen rondom het gezelschap gaat het met name om de afdelingen Educatie & Interactie en Dramaturgie en ook om een of meer leden van het acteursensemble, maar ITA wil dit niet bevestigen.

In een statement op de website stelt ITA dat de ambitie is om vier nieuwe producties per jaar te maken, waarvan artistiek leider Eline Arbo er twee zal regisseren. Internationale programmering zal vooral plaatsvinden rondom de eigen festivals als Brandhaarden en Julidans en samenwerkingspartners Holland Festival en Summer Dance Forever.

De reorganisatie is nodig om de subsidiekorting op te vangen die de Raad voor Cultuur deze zomer adviseerde. De Raad vond de plannen van Theater Rotterdam spannender en liet dat gezelschap groeien, ten koste van ITA dat terugging naar de categorie ‘middelgroot gezelschap’. Daarmee verliest ITA ook een half miljoen extra subsidie voor ‘internationale excellentie’ – die formeel alleen mag worden toegekend aan een groot gezelschap. De Raad suggereerde dat deze regel gewijzigd zou moeten worden, maar minister Bruins liet afgelopen maandag in het Kamerdebat over de cultuurbegroting juist weten dat dit niet zomaar kan. Hij probeert hier vóór 1 januari een oplossing voor te vinden.

Algemeen directeur Clayde Menso laat weten dat ITA een nieuw beleidsplan heeft geschreven dat ‘past bij onze artistieke ambitie om grootschalig, grensverleggend en internationaal theater te maken in een sociaal veilige omgeving en dat er tevens voor zorgt dat we weer een financieel gezonde toekomst tegemoet gaan. Het doet mij, en mijn collega-directieleden, pijn dat we die plannen niet kunnen waarmaken, zonder wederom ingrijpende besluiten te nemen.’

foto ANP