Bram Suijker is de winnaar van de Mary Dresselhuys Prijs 2024. De acteur heeft zich volgens de jury gedurende de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot ‘een van de interessantste en veelzijdigste acteurs van ons land’.

‘Met toewijding, humor en eigenzinnigheid werkt Bram gestaag aan een oeuvre van aangrijpende rollen. Zowel in Trojan Wars, Every Brilliant Thing, Slachthuis 5 en A Case for the Existence of God liet hij een intense fijngevoeligheid zien, die diepe indruk op de jury heeft gemaakt’, meldt het juryrapport.

Direct na zijn afstuderen speelde Bram Suijker (1989) in meerdere voorstellingen van Het Nationale Toneel (nu: Het Nationale Theater), zoals De Prooi, Het Stenen Bruidsbed, De Storm en Tasso. Ook schitterde hij in Lord of the Flies van NTjong en de Veenfabriek. Voor Frascati maakte hij een voorstelling samen met Naomi Velissariou. Ook was hij onder meer te zien in de voorstelling Oresteia en in We zijn hier voor Robbie. In 2022 won Suijker al de toneelprijs Louis d’Or, voor de beste mannelijke hoofdrol. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn rol in de theatermarathon Trojan Wars.

De Mary Dresselhuys Prijs is een initiatief van Joop van den Ende, die met de prijs het werk van actrice Mary Dresselhuys wilde eren en daarmee in bredere zin het werk van toneelspelers, dat onterecht vaak in vergetelheid raakt. Op 5 september 1992 werd de prijs voor de eerste keer uitgereikt, aan Dresselhuys zelf. Sindsdien wordt de prijs elke twee jaar toegekend. Eerdere winnaars zijn onder anderen Jeroen Willems, Katelijne Damen, Fedja van Huêt, Jacob Derwig, Beppie Melissen, Anniek Pheifer, Steef de Jong en Janni Goslinga.

De Mary Dresselhuys Prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro, door de winnaar of winnares te besteden aan de verdere ontwikkeling van zijn of haar loopbaan. Ook krijgt de laureaat een penning met de beeltenis van Mary Dresselhuys gemaakt door Eric Claus. De prijs wordt op 4 november 2024 uitgereikt door Petra Laseur, dochter van Mary Dresselhuys en Cees Laseur. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Café DeLaMar in Amsterdam.

De jury bestaat uit Roos Ouwehand (voorzitter), Noraly Beyer, Michiel van Erp, Loes Luca en Laurens Spoor.

Foto: Andreas Terlaak