Lucas Hendricks is de nieuwe algemeen directeur/bestuurder van het Grand Theatre in Groningen. Judith Blankenberg wordt er artistiek leider. Ze volgen hiermee algemeen en artistiek directeur Niek vom Bruch en Mark Yeoman op.

Lucas Hendricks was tot voor kort directeur van de Amsterdamse broedplaats A Lab en werkt daarnaast als adviseur voor overheden en (semi)publieke instellingen. Judith Blankenberg is al sinds 2016 actief bij het Grand Theatre als dramaturg en programmeur.

Het Grand Theatre wil de komende tijd als ontwikkelhuis nog meer investeren in nieuwe makers en nieuwe generaties podiumkunstenaars. Bij het theater moeten zij een vrijplaats vinden om hun werk te maken en daarbij te reflecteren op maatschappelijke ontwik­kelingen.

Op de beleidsplannen voor de periode 2025-2028 kreeg het theater afgelopen zomer zowel van de Raad voor Cultuur als de Kunstraad Groningen positieve beoordelingen. Met deze stevige basis en de nieuwe directie is het Grand Theatre volgens Hendricks klaar om het artistiek klimaat in het noorden komende jaren verder te versterken. ‘Grand Theatre heeft zich de afgelopen jaren mooi ontwikkeld. Ik heb zin om samen met het team Grand Theatre verder goed te verankeren in Groningen en in het noorden. Hiervoor verstevigen we bestaande samenwerkingen en partnerships en gaan we nieuwe aan waarbij experiment, innovatie en maatschappelijke impact voorop staan.’

Blankenberg laat weten enorm veel zin te hebben om vorm te geven aan de nieuwe fase van Grand Theatre. ‘Grand Theatre is van oudsher dé plek om rust en vrijheid te bieden aan kunstenaars, die eigenzinnig hun praktijk willen vormgeven.’ Dit inspireert haar om met Grand Theatre een voortrekkersrol te spelen bij het ontwikkelen van toekomstbestendige en nieuwe modellen voor presenteren en produceren. ‘Omdat de wereld voortdurend verandert, verandert ook de rol die wij als theater kunnen en willen spelen. We verleiden kunstenaars en bezoekers om bij ons het nog niet bekende op te zoeken.’

Van 2016 tot 1 maart was Niek vom Bruch algemeen directeur van Grand Theatre. Mark Yeoman was in deze periode artistiek directeur. Yeoman blijft verbonden aan het theater als ‘creative director’. Hij zal in deze nieuwe fase ‘het verleden en de toekomst aan elkaar blijven verbinden’.

Foto: Nienke Maat