Trajal Harrell is associate artist voor het Holland Festival 2025. De Amerikaanse choreograaf presenteert er onder meer het werk Welcome to Asbestos Hall. Een gelijknamig project zet hij op in Brussel en Zürich.

Sinds 2019 werkt het Holland Festival jaarlijks met een of twee associate artist(s). Het festival belicht behalve hun werk ook thema’s die voor hen van betekenis zijn, evenals aan hen gerelateerde kunstenaars. Eerdere associate artists waren onder anderen Christiane Jatahy (2024), ANOHNI (2023), Angélique Kidjo en Nicolas Stemann (2022).

Trajal Harrell werkt vaak onderzoekend en combineert daarbij verschillende dansstijlen. Zo verbond hij in recent werk theoretische elementen uit voguing met bewegingen en ideeën uit vroegmoderne dans. De choreograaf ziet het lichaam hierbij niet alleen als maker van de bewegingen, maar ook als drager van herinneringen en het verleden. Zijn werk presenteert hij zowel in theaters, galeries als pop-up performances.

Emily Ansenk, directeur Holland Festiva, noemt Harrell ‘een baanbrekende en charismatische choreograaf van onze tijd, die al meer dan 20 jaar lang bouwt aan een eigengereid oeuvre. Harrell stelt het perspectief van de kijker ter discussie − hij nodigt ons uit voor een reis waarin hij door middel van dans grote onderwerpen van de menselijke conditie aansnijdt.’

Harrell zegt verheugd te zijn met zijn rol en prijst Amsterdam: ‘Er is hier een lange hedendaagse dansgeschiedenis, een goed gevoel voor experiment, maar ook respect voor de traditie. Het Nederlandse publiek is open en weet wat het ziet. Ik kijk ernaar uit om gedurende het hele Holland Festival in Amsterdam te zijn.’

Voor zijn nieuwe project Welcome to Asbestos Hall liet Harrell zich inspireren door de Japanse Asbestos Studio van Tatsumi Hijikata, een ruimte die Hijikata gebruikte als studio en huiskamer, voor debat, experiment, maar ook drinkgelagen en filmvertoningen. Ook het werk van Harrell zal een plek zijn voor onderzoek, experiment, ontwikkeling en ontmoetingen tussen artistieke makers. Welcome to Asbestos Hall zal gedurende het hele festival toegankelijk zijn.

Afgelopen editie stond Harrell op het Holland Festival met zijn dansperformance The Romeo. Ook ontving hij dit jaar de Zilveren Leeuw van de Dansbiënnale van Venetië en werd hij in 2018 door tijdschrift Tanz uitgeroepen tot ‘Danser van het jaar’. In 2024 richtte hij het Zürich Dance Ensemble op.

Foto: Tengbeh Kamara.