Lucie Plasschaert en Dries Vanhegen hebben vorige week tijdens de opening van het Vlaams Theaterfestival in Antwerpen de belangrijkste Vlaamse acteerprijzen gewonnen. De prijzen worden uitgereikt door De Acteursgilde, de Vlaamse beroepsvereniging voor acteurs.

De acteerprijzen worden in Vlaanderen onderverdeeld in leeftijdscategorieën: Vanhegen won de prijs voor acteurs boven de 35 jaar oud, voor zijn rol in Ensor est un fou/Ensor is zot bij zijn eigen productiehuis Waltzing Mathilde. Plasschaert kreeg de onderscheiding voor acteurs onder de 35 jaar voor haar rol in Fledermaus Forever van Muziektheater Transparant en Les Âmes Perdues.

Daarnaast reikt De Acteursgilde jaarlijks ook een prijs uit in de categorie ‘meest gewaardeerde samenspel’. Die ging dit jaar naar spelers Lieselot Siddiki en Nona Demey Gallagher, voor hun productie Up Your Ass van detheatermaker.

Dit jaar is er voor het eerst door de Vlaamse theaterjury een shortlist met genomineerden samengesteld, waaruit leden van De Acteursgilde de afgelopen maanden hun favorieten mochten kiezen.

In Vlaanderen wordt er bij de acteerprijzen sinds 2022 geen onderscheid in gender gemaakt. Het Nederlandse equivalent onderging dit jaar een metamorfose en is in de nieuwe opzet ook genderinclusief. Deze nieuwe Theo d’Ors – voor meest indrukwekkende hoofdrol, bijrol en grensverleggende podiumpresentatie – worden aanstaande zondagavond uitgereikt tijdens het slotgala van het Nederlands Theater Festival in de Amsterdamse stadsschouwburg.

Foto Fledermaus Forever: Olympe Tits