Olga Smirnova, eerste solist bij Het Nationale Ballet, heeft vanavond de Alexandra Radius Prijs ontvangen. Radius zelf overhandigde de onderscheiding tijdens de première van Generation Dance in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

De jury prijst onder meer Smirnova’s verscheidenheid: ‘Hoezeer ze ook gevormd is in de Russische klassieke traditie, ook in het internationale, hedendaagse repertoire wist ze het afgelopen seizoen alle ogen op haar te vestigen.’

Afgelopen jaar danste Smirnova onder meer de titelrol in het romantische ballet Giselle, dat ook wereldwijd in de bioscopen te zien was. De jury was daarbij onder de indruk van ‘haar klassieke puurheid, zuiverheid van lijn en grote muzikaliteit’. Maar ook in Frank Bridge Variations en Concertante van Hans van Manen en in Wings of Wax van de Tsjechische Jiří Kylián danste ze volgens de jury ‘alsof ze nooit anders gedaan heeft: zich totaal openstellend voor de specifieke stijl van de beide grootmeesters, maar tegelijkertijd ook een onmiskenbaar eigen, magische invulling aan hun balletten gevend’.

Smirnova reageerde vereerd op de prijs: ‘Ik heb Alexandra’s legendarische talent altijd enorm bewonderd. Het is altijd bijzonder om haar en haar man Han na mijn optredens te ontmoeten en hun waardevolle meningen te horen. Alexandra’s lof betekent veel voor me.’

In februari 2022 verliet de Russische Smirnova na elf jaar noodgedwongen haar positie als prima ballerina bij het Bolsjoj Ballet. Ze verruilde deze voor een plek bij Het Nationale Ballet, aangetrokken door het brede repertoire en haar bewondering voor choreograaf Hans van Manen. In 2022 verkoos Dance Europa Smirnova tot ‘danser van het jaar’ en in 2023 verscheen ze op de eindejaarslijstjes als beste danseres.

De Alexandra Radius Prijs is een initiatief van de Vrienden van Het Nationale Ballet. Ze reiken de prijs jaarlijks uit aan de danser van het gezelschap die zich in het voorbije dansseizoen het meest opvallend heeft onderscheiden. De prijs bestaat uit een bedrag van €4500,- en een kunstwerk geschonken door een van de Vrienden van Het Nationale Ballet. De Alexandra Radius Prijs wordt dit jaar voor de 35ste keer uitgereikt.

Smirnova is tot en met 25 september te zien in Generation Dance en vanaf oktober in de balletklassieker Don Quichot.

Foto: Altin Kaftira