Het Theaterjaarboek 2023/2024 gaat deels over 150 jaar theateronderwijs in Nederland, met verhalen over makerschap, belichaamde kennis en de ontwikkeling naar studentgestuurd-onderwijs. Voor een van de artikelen zijn we op zoek naar jouw ervaringen bij een van de kunstvakopleidingen in Nederland. We zijn op zoek naar verhalen over de vreemde dingen die vrijwel iedere student meemaakt op school.

De kunstvakopleidingen in Nederland zijn serieuze opleidingen waar mensen over het algemeen gedegen onderwijs krijgen in de kennis en competenties die nodig zijn voor een succesvolle carrière als kunstenaar. Maar ze voelen soms ook als een inrichting: een kleine gemeenschap waar studenten jarenlang extreem intensief samenwerken en -leven; waar je door docenten soms hardhandig uit je comfort zone wordt geschud; waar eigen wetten heersen; waar je soms echt niet snapt wat er van je verlangd wordt.

De vraag die we willen stellen is: Wat was het moment dat je bíjna besloot om ermee op te houden? Iets wat je meemaakte wat zó raar was dat je het onmogelijk zou kunnen uitleggen aan je niet-theatervrienden of aan je familie thuis.

Het maakt niet uit of je op een acteer-, dans-, docent-, of scenografie-opleiding zat  – we zijn geïnteresseerd in alles. En ook wanneer je er zat maakt niet uit: we willen zowel recente verhalen als klassiekers.

Schrijf je verhaal in maximaal 250 woorden (veel korter mag ook) op en stuur het naar info@theaterkrant.nl onder vermelding van ‘Theaterschool’.

De deadline is vrijdag 20 september 2024.

Foto: Joost Milde – Help, Helikopterouders van Het Laagland