Het echtpaar Anis de Jong en Nel Lekatompessy, bekend van het Moluks-Nederlandse gezelschap DeltaDua, krijgt een schilderij in de portrettengalerij van de Amsterdamse stadsschouwburg. Het is het vierde portret dat The Need for Legacy aan de eregalerij toevoegt om ‘recht te doen aan de Nederlandse theatergeschiedenis en bij te dragen aan een inclusievere canon’. De stichting onthult het werk, gemaakt door beeldend kunstenaar Jerrold Eliano Saija, op 8 september tijdens het Nederlands Theater Festival. 

The Need for Legacy is een platform van makers, spelers en onderzoekers van kleur die zich inzetten voor een inclusieve Nederlandse theatergeschiedenis. Met de nieuwe schilderijen hopen ze dat huidige en toekomstige theaterbezoekers zichzelf nog meer zullen herkennen in de wanden en de bühne van de Amsterdamse Stadsschouwburg. De stichting werkt daarvoor meerjarig samen met het Nederlands Theater Festival en Internationaal Theater Amsterdam. Eerder realiseerden ze schilderijen van Rufus Collins, het Doe-theater en Felix de Rooy.

DeltaDua, in 1983 opgericht als Theatergroep Delta door Anis de Jong en Nel Lekatompessy, vertelt al vier decennia via muziektheater ‘alle kleuren van het Moluks/Nederlandse (post-)koloniale verhaal’, schrijft The Need for Legacy. ‘Juist de context en de geschiedenis van de Molukken en de Molukkers in Nederland hebben nog altijd te weinig plek in het collectief bewustzijn. In het werk van Lekatompessy en De Jong wordt de bange, onhartelijke omgang met deze geschiedenis voortdurend en van vele kanten belicht. Ondanks alle weerstand, en met niet-aflatende goede moed hebben zij de taak op zich genomen om deze verhalen over en voor de gemeenschap te vertellen.’

Het portret zal worden geschilderd door beeldend kunstenaar Jerrold Eliano Saija (1996, Sittard). Belangrijk thema in zijn werk is de invloed van het koloniale verleden van de Molukken op het heden, zijn familie en hemzelf. Door voorouderlijke kennis te ontsluiten wil hij processen van heling stimuleren, na eeuwen van geweld, uitbuiting en assimilatie. Daarbij verwijst hij vaak naar typische grondstoffen van de Molukken, zoals de kruidnagel en de sagopalm.

In 2021 won Saija de Carat Lucas Gassel-prijs voor een installatie die de koloniale relatie en geschiedenis van Nederland en de Molukken uitdrukt. Recent exposeerde hij onder meer in de Imagine Home-tentoonstelling in het Noordbrabants Museum, bij Beelden op de Berg in Wageningen en in het Catharijne Convent bij de tentoonstelling Christendom en Slavernij.

Voorafgaand aan de onthulling op zondag 8 september vindt in de grote zaal van Internationaal Theater Amsterdam om 15.00 uur een contextprogramma plaats. Lees hier de Legacy die Wim Manuhutu in 2021 schreef over DeltaDua.

Foto: DeltaDua