Internationaal Theater Amsterdam verbreekt alle banden met Ivo van Hove. Dat betekent onder meer dat er een streep gaat door de productie die ITA volgend jaar onder regie van Van Hove op de Ruhrtriennale zou brengen. Ook stapt de volledige Raad van Toezicht op.

Dat maakte de organisatie vanmiddag bekend. Directe aanleiding is de onveilige werksfeer waar onder zijn leiding jarenlang sprake van was. Begin juli bleek uit twee onafhankelijk uitgevoerde onderzoeken dat er onder meer een angst- en zwijgcultuur was. Van Hove heeft alleen aan ANP laten weten ‘diep geraakt’ te zijn door de uitkomsten van het onderzoek. Verder heeft hij nog niet op de aantijgingen gereageerd.

De huidige directie, bestaande uit artistiek directeur Eline Arbo, algemeen directeur Clayde Menso en zakelijk directeur Denise de Boer, zag direct na de verschijning van de rapporten nog geen aanleiding om de samenwerking met Van Hove te verbreken. Maar na aanhoudende onrust maakte de instelling vandaag bekend dat ITA ‘rust, herstel en vernieuwing’ nodig heeft en daarom deze stappen toch noodzakelijk acht.

Ivo van Hove vertrok vorig jaar in de zomer plots als artistiek directeur van ITA, na het gezelschap 22 jaar te hebben geleid. Hij boekte grote artistieke successen met onder meer The Fountainhead, Romeinse tragedies en Kings of War. Na zijn vertrek bleef hij aanvankelijk als gastregisseur en adviseur aan de theaterinstelling verbonden (mét behoud van zijn directeurssalaris, ontdekte NRC vorige week).

‘De waardering voor de artistieke bijdragen van Ivo van Hove staat overeind, maar de noodzaak bestaat om de samenwerking met hem te beëindigen’, stelt Menso in een persverklaring. ‘Het erkennen van de pijn uit het verleden en het nemen van concrete maatregelen zijn essentieel om samen met onze collega’s te werken aan een veilige werkomgeving, herstel van vertrouwen bij medewerkers en partners, en de toekomst van ITA.’

Menso liet vorige week aan de Volkskrant weten dat er geen juridische basis is voor ontslag van mensen die beticht zijn van grensoverschrijdend gedrag. Of de beoogde cultuuromslag met deze nieuwe stappen nu daadwerkelijk zal plaatsvinden, is dus nog de vraag.

Foto: Jan Versweyveld