Op zondag 15 september wordt de Proscenium Toneelprijs uitgereikt aan vrije producent Kobra Theaterproducties. De prijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die ‘achter de schermen’ een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het Nederlands theater.

De Nederlandse Toneeljury schrijft in het juryrapport bewondering te hebben voor het lef van Kobra Theaterproducties. ‘De producenten schuwen het risico niet, kiezen voor nieuwe onderwerpen, nieuwe teksten, nieuwe makers en tegelijkertijd wordt ook ruimte geboden aan bewezen kwaliteit. Deze mix maakt de voorstellingen interessant voor een breed publiek.’

Kobra Theaterproducties, dat sinds dit jaar wordt geleid door Majlis Korthals en Hanneke Braam, kent een lange geschiedenis. Het bureau dat voortkomt uit Hummelinck Stuurman Theaterbureau (later: Korthals Stuurman Theaterbureau) werd opgericht in 1983 door Diederik Hummelinck en Arjen Stuurman.

Het komende theaterseizoen brengt Kobra onder meer premières van Waterlanders, een nieuwe toneeltekst van Koen Caris in regie van Hanneke Braam, Hulde! van auteur Peer Wittenbols in regie van Titus Tiel Groenestege en Ik vier het klein, een monoloog gespeeld en geschreven door Malou Holshuijsen. Ook gaat er een aantal voorstellingen in try-out en reprise.

In het vandaag verschenen septembernummer van Theaterkrant Magazine staat in het kader van de toekenning van deze prijs een uitgebreid profiel van Kobra Theaterproducties, met bijdragen van onder meer medeoprichter Arjen Stuurman, cabaretier Louise Korthals en toneelschrijver Koen Caris.

Eerdere winnaars van de in 1981 ingestelde Prosceniumprijs waren onder meer De Nieuwe Toneelbibliotheek (2023), Carly Everaert (2022), The Need for Legacy (2021) en Don Duyns en Pieter Kramer (2020).

Publiciteitsbeeld Waterlanders: Piek