Met de steunactie ‘Laat het doek niet vallen’ vraagt de NAPK, de belangenorganisatie voor Nederlandse podiumkunsten, aandacht voor fondsgezelschappen die vanaf 2025 geen meerjarige subsidie meer ontvangen. Op een speciale website kunnen liefhebbers van de gezelschappen via een petitie hun steun betuigen aan de specifieke instellingen. ‘Er dreigen gaten te vallen in ons rijke, veelkleurige en internationaal geprezen podiumkunstenlandschap’, schrijft de brachevereniging.

Gisteren werd bekend dat ruim zestig aanvragende gezelschappen die op dit moment al meerjarige subsidie van het FPK krijgen, vanaf het aankomende Kunstenplan buiten de boot vallen. Voor een gedeelte daarvan geldt dat er wel sprake was van een positieve beoordeling door de commissie van het fonds, maar dat ze wegens ontoereikend budget onder de zaaglijn vielen. Vooraf was al duidelijk dat het fonds deze ronde ernstig overvraagd was.

Via de hashtag #LAATHETDOEKNIETVALLEN hopen de organisatie en de getroffen gezelschappen ruchtbaarheid te geven aan deze actie. De hashtag wordt inmiddels veelvuldig gebruikt op sociale media, zowel door gehonoreerde als niet-gehonoreerde instellingen en door sympathisanten.

De NAPK zorgt ervoor dat alle steunbetuigingen collectief worden aangeboden in Den Haag, in de hoop dat er alsnog extra budget wordt vrijgemaakt voor het Fonds Podiumkunsten. Hoe meer mensen steun vragen, hoe groter de kans op succes, stelt de NAPK.