Ontroerend hoe een volle schouwburgzaal en masse overeind komt om de vertrekkende Introdansers Merel Janssen (36), Alberto Villanueva Rodríguez (34), Jurriën Schobben (34) en Yulanne de Groot (33) uit te zwaaien met een staande ovatie. Tijdens het End of Season Gala van Introdans nemen de boegbeelden afscheid met een optreden in een van hun favoriete balletten. De uitbundige avond laat zien dat een generatiewisseling op handen is in het danserstableau van het Arnhemse gezelschap. Jonge stagiaires durven zelfs op exorbitant hoge hakken een liefdevolle ontmoeting aan met vijf drag queens van House of Holographic Hoes.

Buitenbeentjes, vind elkaar en omarm uzelf, is de boodschap van Rara Avis, gemaakt door Adriaan Luteijn en Chantal de Vries in nauwe samenwerking met Venus Bijleveld, alias Ma’Ma Queen; zij ontwierp de feestelijke (glitter)kostuums. In april moest Ma’Ma Queen zich nog verweren tegen demonstraties tijdens een voorleesuurtje voor kleuters. De ruimte die zij nu met haar zelfgekozen familie op het danspodium van Introdans krijgt zal voelen als een warm bad. Al zie je ook nog duidelijk bibbers om niet alleen de entertainmentkant van drag te laten zien, maar ook de naakte vorm van het geconstrueerde lichaam onder alle uitdossingen.

De tien performers ontdoen zich voor een dito aantal passpiegels iets te snel van mantels, laklaarzen en suikerspinpruiken. In ondergoed benadrukken ze vervolgens hun welvingen en lichaamscontouren. Om uiteindelijk op een pompende hartbeat samen te smelten tot een holografisch getinte groep van zwoel bewegende dansers in eenzelfde futuristische glitterpakken.

Curieus dat deze nieuwe aflevering van de fijne Introdans-reeks De Ontmoeting daarna botst op het conservatieve ideaal van de traditionele man-vrouwrelatie in de afsluitende première van het nostalgische Bye Bye Land. Weliswaar is het een heerlijk romantisch uitzwaaiballet, vol koffers, matrozen en huwelijksaanzoeken bij vertrek, maar musicalchoreograaf Daan Wijnands had wel meer ruimte voor queerliefdes in kunnen lassen. Misschien nog een matroos of militair van geslacht of gender laten wisselen, dan kan het een vrolijk uitsmijt-blijvertje worden op het Introdans-repertoire.

De vier dansers die met dit ballet worden uitgewuifd zijn nog twee avonden in Hengelo en Apeldoorn te zien tijdens choreografieën van Inbal Pinto, Robert Battle en Sidi Larbi Cherkaoui. Yulanne de Groot showt haar lyrische lijnen met krachtig gestrekte benen in een duet uit Larbi’s Loin, waarvoor Scapino Ballet-danser Lucas Donner even uit Rotterdam terugkeert naar zijn voormalige werkgever in Arnhem. Mooi om te zien hoe beide dansers vanzelfsprekend elkaar de hoogte in stuwen tijdens dit korte, inventieve en sensuele duet.

Jurriën Schobben moet het uiterste uit zijn lichaam halen om het razendsnelle springwerk in Battles energieke solo Takademe tot een goed einde te brengen. Maar zijn speelse en ontwapende blik maken veel goed; Schobben bespeelt de zaal voor de laatste keer met een olijke knipoog en zijn sterke gevoel voor theater.

Alberto Villanueva Rodríguez valt niet alleen op door zijn lef om voor het eerst drag uit te proberen in Rara Avis, maar ook als solist te midden van 16 Introdansers in Battles bruisende groepsstuk Bon Appétit!, gezet op onder meer de ritmische houtblok-klappers van Steve Reichs Music for pieces of wood. De Spanjaard gaat energiek voor in stampende tribal-rituelen door de in luchtig wit dansende groep.

De feestelijke gala-avond wordt geopend door Merel Janssen en Demi Verheezen die tot op de seconde strak een hilarisch theekransje klikken en klakken zonder de rode tweezitter te verlaten. Van het flossen van tenen tot de elastische gezichtsmimiek, alles klopt in Inbal Pinto’s Wrapped, een klassiekertje uit het repertoire van Introdans.

Daarna laten Salvatore Castelli, Vincenzo Turiano en Ruben Ameling in Battles Three krachtig zien hoe subtiel ze verschillen in hun energieke vitaliteit. In felblauwe kostuums springen ze tegen elkaar op, door met golvende armen, boksende vuisten en stuiterende voeten elkaar af te troeven. Twee plus een is meer dan drie in deze energieke, geestige en sportieve flits uit het End of Season Gala.

Foto: Filibert Kraxner