Onder meer Tweetakt, Het Huis, Holland Opera en Shifft dreigen hun meerjarige gemeentelijke subsidie volledig te verliezen. De Utrechtse adviescommissie Cultuurnota 2025-2028 oordeelde negatief over hun subsidie-aanvragen. Nieuwe aanvragers als DIEHELEDING, Meneer Monster en Julian Hetzel verdienen volgens de commissie wel een plek in de vierjarige regeling van Utrecht. 

Tot 31 januari 2024 konden Utrechtse makers en organisaties een aanvraag indienen voor de vierjarige subsidieregeling van hun gemeente. Een adviesommissie van externe deskundigen op het gebied van kunst en cultuur beoordeelde deze en bracht gisteren advies uit aan het college van B en W. Van de 105 aanvragers kregen er 67 een positief oordeel.

Wat de podiumkunsten betreft, is er positief nieuws voor onder meer Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel), De Dansers, Stut Theater, Theatergroep Aluin, DOX, Studio Dries Verhoeven, Illusionary Rockaz Company, Schweigman&, Spring, Theater Utrecht, 155, het Café Theater Festival, Theater Kikker en Podium Hoge Woerd en de Stadsschouwburg. Zij krijgen nu ook al structurele steun van de gemeente.

Nieuwe aanvragers die een plek in de Utrechtse vierjarige regeling verdienen zijn volgens de adviescommissie DIEHELEDING (€ 60.000), Meneer Monster (€ 100.000), De Parade/ Stichting Mobile Arts (€ 75.000), Studio Julian Hetzel. (€ 95.000), Studio Figur (€ 147.000) en het Utrechts International Comedy Festival (€ 60.000).

Nieuwe aanvragers Club Lam (€ 105.000 aangevraagd) en Frisse Oren (€ 62.500 aangevraagd) vallen buiten de boot. Bij theatergezelschap Club Lam is de commissie vooral kritisch op de artistieke kwaliteit. En bij Frisse Oren, dat theatrale muziekvoorstellingen voor jonge kinderen maakt, vindt ze de impact en uitstraling voor het ecosysteem in de stad vrij bescheiden.

Ook Festival Tweetakt krijgt een negatief subsidieadvies. Het jeugdkunstenfestival ontvangt nu jaarlijks 336.000 euro subsidie van de gemeente en had voor de toekomst een jaarlijks bedrag van 490.000 euro aangevraagd. De commissie schrijft verbaasd te zijn over ‘de matig overtuigende artistieke kwaliteit’ van de toekomstplannen. De ‘concrete invulling van de inhoudelijke lijnen zijn te summier’ en ‘de rol van Tweetakt als landelijk festival voor het jeugdtheater en ontmoetingsplek voor makers en professionals wordt onvoldoende waargemaakt’.

Bij Het Huis, dat nu nog € 439.562 per jaar krijgt en € 550.000 had aangevraagd, noemt de commissie het sterk dat Het Huis het belang van ruimte voor onderzoek en experiment erkent en de ontwikkelvraag van de maker centraal stelt. De commissie ziet deze visie echter ‘niet helder en stevig uitgewerkt in een activiteitenplan’. Daarnaast vindt ze de begroting ‘erg kwetsbaar’. In het gehanteerde puntensysteem scoort de ontwikkelplek nu te laag om nog in aanmerking te komen voor structurele steun.

SHIFFT (nu € 100.424, € 110.000 aangevraagd, € 0 geadviseerd) heeft in zijn aanvraag een omslagpunt aangekondigd. Het dansgezelschap van Jasper van Luijk wil met vier mid-career choreografen een nieuwe organisatievorm ontwikkelen. De commissie vindt het ‘sterke choreografen, die gezamenlijk verschillende stemmen representeren uit de danswereld’, maar is er niet van overtuigd dat er sprake is van ‘wederkerigheid en gelijkwaardig eigenaarschap’.

Jeugdoperagezelschap Holland Opera, dat nu nog jaarlijks € 88.610 krijgt van de gemeente en € 95.000 had aangevraagd, krijgt eveneens negatief advies. De commissie schrijft veel waardering te hebben voor hun eigenzinnige bewerkingen, vindingrijkheid in de vormgeving en het gebruik van nieuwe muziek. Ook maakt ze uit de aanvraag op dat Holland Opera met haar voorstellingen een groot publiek bereikt, veel scholen bedient en interessante samenwerkingen aangaat. Tegelijkertijd noemt de commissie de worteling in de stad ‘beperkt’ en ‘moet ze vaststellen dat de aanvraag van het gezelschap nogal wat vragen oproept’. De commissie krijgt uit de plannen te weinig beeld van de producties voor de komende periode en vindt de reflectie van de organisatie op diversiteit en inclusie te beperkt.

Op 24 juni (onder voorbehoud van de agenda) besluit het college van B en W over de voorstellen uit het adviesrapport.

Foto: Sjoerd Derine – One Touch van SHIFFT