Het Betty Asfalt Complex wordt Theater De Richel. Dat maakt het theater vandaag bekend. De Theatertroep neemt de exploitatie van het theater aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam over van Paul Haenen en Dammie Van Geest. Met de naamswijziging zet het collectief de naam voort van het door hen 10 jaar lang uitgebate theatercafé De Richel in de Nes.

De Theatertroep, een zeskoppig Amsterdams theatercollectief bestaande uit Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld en Nicoline Raatgever, beloofde eerder nog de naam Betty Asfalt Complex te gaan behouden, ‘uit respect naar de vorige uitbaters, maar ook omdat hij zo bekend is’. De Richel zou alleen de naam voor de kelderbar van het theater worden.

‘De Richel’ verwijst naar het theatercafé bij Frascati 4 in De Nes, dat De Theatertroep tien jaar lang beheerde. Inmiddels heeft Frascati andere plannen voor het pand. De naam werd destijds gekozen als synoniem voor ‘engelenbak’, verwijzend naar het voormalig amateurtheater dat jarenlang in het pand in de Nes was gevestigd. Het open podium van Betty Asfalt, Open BAC, is overigens een voortzetting van de Open Bak die jarenlang in De Engelenbak georganiseerd werd.

De nieuwe en oude uitbaters van het theater aan de Nieuwezijds Voorburgwal vieren de overdracht deze zomer met een gezamenlijk festival: Het Zomerfestival van de Troost, dat naar eigen zeggen ‘Cultureel, Humoristisch en Strijdbaar!’ wordt. Tijdens dit festival, dat zal plaatsvinden van 3 t/m 14 juli, willen ze verschillende generaties laten samenkomen, zowel op het podium als onder het publiek. Paul Haenen schrijft speciaal voor dit festival en voor De Theatertroep De Formatie, ‘een politieke satire of dramady over het formatieproces dat volgde op de verkiezingen van november ’23’. Ook zijn er Vaudeville-voorstellingen van De Theatertroep te zien ‘met sketches, liedjes, dansjes en slapstick’. De kaartverkoop voor het festival en voor het komende theaterseizoen in Theater De Richel is inmiddels van start gegaan.

Haenen (77) en Van Geest (78), die het theater 35 jaar lang beheerden en bespeelden, zetten hun artistieke werkzaamheden voort onder de naam Betty Asfalt Produkties.

Foto: Barbara Raatgever