Vanochtend maakte het radioprogramma de Taalstaat de zes nominaties bekend voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2021. 27 maart wordt de winnaar bekendgemaakt in Theater Bellevue, tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival. De jaarlijkse prijs voor het beste theaterlied wordt dit jaar voor de dertigste keer uitgereikt. (meer…)
Alex Klaasen en Peter van de Witte zijn de winnaars van de Annie M.G. Schmidtprijs 2023. Hun ‘genadeloos eerlijke’ lied ‘152W96TH street’ is volgens de jury van het Amsterdams Kleinkunst Festival het beste Nederlandstalige theaterlied van het afgelopen jaar. Juryvoorzitter Jurrian van Dongen reikte de prijs gisteravond uit in De Kleine Komedie.
‘152W96TH street’ komt uit Alex Klaasens theaterprogramma No Ponies. De muziek werd geschreven door Peter van de Witte. ‘Tekstschrijver en componist rekken met bravoure de grenzen op van wat een Nederlands theaterlied kan zijn’, schrijft de jury, bestaande uit Jurrian van Dongen, Bertram van Alphen, Cor Bakker, Eva Bauknecht, Marcel Bijlo, Haytham Safia, Hijlco Span, Amir Vahidi en Joy Wielkens.
Ze creëren een ontsporende mini-musical, die zich niet alleen afspeelt rond Broadway maar ook flirt met musicalauteurs als Stephen Sondheim en Jason Robbert Brown. Geraffineerd brengt de muziek structuur aan in een ervaring die alle kanten op schiet. Alex Klaasen vertolkt zijn nachtmerrie weergaloos. Z’n stem vol levensgretigheid, dan weer dof van ellende, dan weer weemoedig. Elke zin met een timing alsof de paniekaanval nu aan de hand is (…) Genadeloze eerlijkheid en exact de goeie details in een vorm die past als een handschoen maken van deze zeer persoonlijke belevenis een universeel kunstwerk. (uit het juryrapport)
Klaasen schreef 152 West 96th Street na een beangstigend verblijf in New York. Hij wilde twee maanden in een prachtig appartement op 152 West 96th Street blijven om een musical te schrijven. Maar wat hij ook deed, waar hij ook was, overal bekroop hem de angst en paniek. Uiteindelijk werden het maar tien dagen, waarin hij nauwelijks sliep in the city that never sleeps.
Volgens onze recensent Patrick van den Hanenberg laat Klaasen in vrijwel alle liedjes van No Ponies zich diep in de ziel kijken. ‘In het New York lied beschrijft hij beklemmend mooi wat hem daar is overkomen op straat, in Central Park, in de metro en in zijn bed. Niet alleen de tekst grijpt je naar de strot, maar regisseur Peter van de Witte heeft bij al die losse, mooi aan elkaar geplakte scènes muziek gecomponeerd waar Stephen Sondheim zijn stempel van goedkeuring op zou hebben geplaatst als hij nog in leven zou zijn.’ Uit het winnende lied:
Ik heb nog zo’n 27 keer een paniekaanval gehad
Midden op Times Square lopen happen naar adem
tot een man in een Elmo-pak aan me vroeg: ‘Are you alright?’
In het 9/11 Memorial gekotst van de stress
Over een kinderwagen heen
In het Guggenheim museum ineens gênant hard moeten huilen
en dan maar zeggen dat dat door dat ongelooflijk mooie schilderij kwam
Of flauwvallen bij het Vrijheidsbeeld
en dan wakker worden met een broek vol diarree
Ja, was echt lachen.
De Annie M.G. Schmidtprijs is een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival en wordt sinds 1992 uitgereikt. De prijs is vernoemd naar Annie M.G. Schmidt, die bij leven haar naam aan de prijs verbond. De winnaar ontvangt 3500 euro en een buste van de schrijfster, ontworpen door Frank Rosen.
Alle genomineerden speelden gisteravond voorafgaand aan de uitreiking live hun lied op het podium. Zo zong Peter van Rooijen zijn lied ‘De sterilisatie van Peter van Rooijen’, Yentl en de Boer ‘Het juiste pad’, Ellen ten Damme ‘Hoe ik het mijn moeder toch vertel’, Kiki Schippers ‘Tata’ en Joost Spijkers zong ‘Twee Duiven’.
Eerdere winnaars zijn onder meer Jan Beuving, Brigitte Kaandorp, Jeroen van Merwijk, Theo Nijland, Maarten van Roozendaal, Kiki Schippers, Joost Spijkers, Wende, Yentl en de Boer en Flip Noorman.
Foto: Jaap Reedijk