Anoek Nuyens, Erik Whien en Rebekka de Wit hebben een nieuw theatergezelschap opgericht: Bureau Vergezicht. Samen willen zij ‘onderzoekende en meeslepende verhalen maken over macht, klimaat en gedeelde verantwoordelijkheid’. Het gezelschap deed afgelopen januari een meerjarenaanvraag bij het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

De makers hebben eerder samengewerkt. Rebekka de Wit en Anoek Nuyens schreven gezamenlijk een aantal voorstellingen, waaronder Tenzij je een beter plan hebt en De zaak Shell. Bij de laatste deed Erik Whien de eindregie.

De regisseur maakte de afgelopen jaren succesvolle voorstellingen met een eigen herkenbare stijl voor de grote en kleine zaal, waaronder Verdriet is het ding met veren en A Case for the Existence of God bij Theater Rotterdam. De laatste voorstelling werd door de VSCD Toneeljury geselecteerd als een van de meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen.

Met Bureau Vergezicht willen Nuyens, Whien en De Wit onderzoeken welke rol kunstenaars kunnen spelen in de klimaatcrisis. Ze maken, schrijven en regisseren voorstellingen voor theaterpodia door het hele land, maar begeven zich ook expliciet buiten de paden. Zo speelde De zaak Shell de afgelopen jaren in buurthuizen, boardrooms, universiteiten en advocatenkantoren. In dit netwerk van partners en speelplekken buiten het theater willen ze de komende jaren blijven opereren, ‘niet alleen om nieuwe publieken aan zich te binden, maar om hun onderzoek naar gedeelde verantwoordelijkheid te kunnen voortzetten’.

Komend seizoen trapt Bureau Vergezicht af met twee voorstellingen. Vanaf 20 september komt de bekroonde voorstelling De zaak Shell terug in een geactualiseerde versie voor de grote zaal. Aanleiding voor de voorstelling was de rechtszaak die Milieudefensie aanspande tegen Shell, waar dit jaar het hoger beroep van dient. Op 15 november 2024 gaat Beste Mensen in première, gebaseerd op klimaatspeeches van de afgelopen vijftig jaar. Het wordt een coproductie met Theater Rotterdam, gespeeld door Hannah Hoekstra en geregisseerd door Erik Whien. Daarnaast werkt De Wit aan een eigen stand-upshow en staan er samenwerkingen met acteurs als Romana Vrede, Jacob Derwig en Bram Suijker in de planning.

Naast Bureau Vergezicht ontwikkelen De Wit en Nuyens op dit moment hun eerste dramaserie bij Topkapi en de NPO. Whien blijft regisseren bij Theater Rotterdam.

Foto: Michiel Cotterink