Mugmetdegoudentand houdt na 38 jaar aan het eind van dit theaterseizoen op te bestaan. Dat maakte het Amsterdamse theatercollectief vanochtend bekend. De drie artistieke makers, Joan Nederlof, Lineke Rijxman en Marcel Musters, zijn in de afgelopen jaren steeds meer een eigen richting ingeslagen. (meer…)
Theatercollectief BLAUWDRUK wordt vanaf 2024 het eerste officiële stadsgezelschap van Alkmaar. Dat hebben BLAUWDRUK, gemeente Alkmaar, TAQA Theater De Vest en Karavaan vandaag bekend gemaakt.
BLAUWDRUK gelooft dat lokaal theater produceren de toekomst is. ‘Touren is geen efficiënte manier om een landelijke spreiding van de podiumkunsten te waarborgen. Er is tijd voor nodig om op een plek een groot en breed, eigen publiek op te bouwen en een wezenlijke rol te kunnen spelen in de stad.’ Deze rol wil het collectief in Alkmaar gaan vervullen, waar ze hecht samen zullen werken met de gemeente, Theater De Vest en Karavaan. BLAUWDRUK zal ook worden co-gefinancierd door de gemeente en het theater.
Het locatietheatercollectief begon in 2020 als onderdeel van het talentontwikkelingstraject Winterkaravaan, waar ze meerdere voorstellingen hebben geproduceerd. Ilse van Dijk, directeur van Karavaan, zegt ontzettend trots te zijn op het toekomstige stadsgezelschap. Ze kijkt uit naar de samenwerking, waarin hun rol van begeleider verschuift naar die van samenwerkingspartner. ‘Drie ijzersterke acteurs, knap geschreven bewerkingen in zowel vorm als inhoud en een overrompelend spelplezier, dat is Collectief BLAUWDRUK. Ze vallen op door een verfrissende, actuele en eigenzinnige benadering van klassiek repertoire. BLAUWDRUK maakt theater dat wij maatschappelijk relevant en actueel vinden.’
Directeur van Theater De Vest, Naud van Geffen, noemt BLAUWDRUK een ‘larger-than-life collectief, dat energie geeft, creativiteit leeft en in staat is verbindingen te leggen met een nieuw en divers publiek in en om de stad’. Hij verheugt zich enorm op de ‘bruisende producties’ die zij, de komende jaren, in Alkmaar zullen gaan neerzetten.
Dit jaar maakte het collectief in Alkmaar al de bejubelde locatievoorstelling Vrij Van Verzet, voor het 450e jubileumjaar van het Alkmaars Ontzet, dat ook het keurmerk Keuze van de Criticus kreeg van onze theaterrecensent Margriet Prinsen.
Foto: Tibor Dieters
Wat mij uit het bovenstaande niet (helemaal) duidelijk wordt, is of Collectief Blauwdruk zich ook daadwerkelijk in Alkmaar zal vestigen. Hierboven wordt wel expliciet gemaakt dat zij lokaal theater in Alkmaar gaan produceren, maar gaan zij ook kantoor houden in deze stad? Of blijven zij gevestigd in de Amsterdamse broedplaats De Sloot?
Wanneer ik hierboven het citaat “Touren is […] podiumkunsten te waarborgen.” vanuit Theatercollectief Blauwdruk lees, komt het mij voor dat Weemhoff hier aan het woord is (zie een opiniebijdrage “Wat is theater zonder publiek : Een warm pleidooi voor warmere theaterzalen na corona” dat op 1 december 2020 verscheen bij het Vlaamse podiumtijdschrift Etcetera, https://e-tcetera.be/wat-is-theater-zonder-publiek/ ).
Mijn eerdere bezorgdheid over de stempel die De Warme Winkel op nieuwe generaties theatermakers drukt lijkt daarmee terecht en te worden bewaarheid.
Om misverstanden af te vangen, ronduit geweldig dat Theatercollectief Blauwdruk het stadsgezelschap van Alkmaar wordt! Ik kan mij t.o.z.h. ook vinden in de woorden van Van Dijk en Van Geffen.
Het is te hopen dat de Gemeente Alkmaar en eventuele fondsen hen ook de ruimte geven en mogelijkheden bieden om zich buiten de Noord-Hollandse stad te profileren, – van mijn part – om daarmee het ‘culturele kapitaal’ van de stad Alkmaar te vertegenwoordigen. Dat hoeft niet te resulteren in een strak, dwingend en dichtgetimmerd tourschema, maar hopelijk kan de mogelijkheid wel open worden gehouden, denk hierbij aan festivals e.d..
Al is het alleen maar om de verfrissende, eigenzinnige benadering (van klassiek repertoire), alsook het maatschappelijk actuele en relevante theater, de energie, de ‘geleefde’ creativiteit en de verbinding die Theatercollectief Blauwdruk uitdraagt en weet aan te brengen voor heel theaterminnend Nederland toegankelijk te houden.
Het zou ‘ontzettend’ jammer zijn, wanneer Alkmaar zich dit theatercollectief (exclusief) toegeëigend.
Niettegenstaande mijn felicitaties voor Theatercollectief Blauwdruk en de Gemeente Alkmaar natuurlijk.