De structurele ongelijke behandeling van freelancers in de culturele en creatieve sector moet opgeheven worden. Dat schrijven Ronald Gijsbertsen (directeur van de Kunstenbond) en Ruud Nederveen (voorzitter Creatieve Coalitie) in een open brief op de websites van hun organisaties. ‘Het contrast met de omgang van het kabinet met grotere ondernemers, die al twee jaar lang zowel voor omzet als loonkosten grotendeels gecompenseerd worden, is ontluisterend.’
De Kunstenbond en Kunsten ’92 maken zich grote zorgen over de verkiezingsuitslag. ‘De strijd voor een inclusieve samenleving, de rechtsstatelijke verworvenheden en de financiering voor cultuur en media komen met deze uitslag ernstig onder druk te staan’, schrijft de vakbond van de culturele en creatieve sector.
Beide belangenorganisaties zien de komende tijd een belangrijke verbindende rol weggelegd voor de kunsten. ‘Het polariserende landschap moet geslecht worden’, schrijft Kunsten ’92. ‘Belangrijk is dat alle kiezers zich na deze verkiezingen gehoord blijven voelen. Aandacht voor alle inwoners van Nederland, voor de grote maatschappelijke opgaven en voor onze samenleving en de rechtsstaat is en blijft belangrijk.’ Kunst, cultuur, erfgoed en creativiteit kunnen nu voor de broodnodige verbinding zorgen, zegt directeur van Kunsten ’92, Astrid Weij, vandaag in een nieuwsbericht van het ANP. De Kunstenbond liet vandaag weten dat ‘voor een inclusieve samenleving een bloeiende cultuursector van groot belang is’.
Kunsten ’92 benadrukte daarbij de economische waarde van de culturele en creatieve sector. ‘Deze is groter dan vaak gedacht: de sector draagt voor bijna 4% bij aan het bruto nationaal product, wat gelijk staat aan meer dan 25,5 miljard euro. 4,5% van de totale werkgelegenheid komt voor rekening van de culturele sector. Dit is om en nabij even groot als bijvoorbeeld de bouwsector. Daar komen de positieve effecten qua omzet en werkgelegenheid in aanpalende sectoren als horeca, beveiliging, infrastructuur en techniek nog bij.’
De belangenorganisatie voor de culturele sector ziet nog mogelijkheden ‘om een verschil te maken’. De organisatie wil daarbij over de grenzen van de sector heenkijken om coalities te smeden met anderen. ‘We gebruiken onze gedeelde waarden als basis om samen naar mogelijkheden te zoeken en tot resultaten te komen.’ Volgens Jeroen Bartelse, covoorzitter van Kunsten ’92, heeft de sector tijdens de coronaperiode ook voor hete vuren gestaan. ‘Solidariteit, verbinding en de handen ineenslaan stonden toen centraal. Net als toen kunnen wij het ook nu niet alleen’, verwoordde hij bij 3voor12. Op 30 november organiseert Kunsten ’92 voor zijn leden een digitale bijeenkomst om de stand van zaken en volgende stappen te bespreken.
De Kunstenbond heeft zich aangesloten bij de organisatie van een samenkomst voor solidariteit, morgen om 17:00 uur op de Dam in Amsterdam. ‘Om te laten zien dat liefde het altijd wint van haat’ en ‘voor de rechtsstaat, voor een Nederland van iedereen, voor de kunsten’.
Foto: Nichon Glerum – Arïanna, Liefde zonder Grenzen van World Opera Lab