Naast de reguliere critici-enquete vroegen we de critici naar de voorstellingen uit de afgelopen tien jaar die hen het meest zijn bijgebleven. Welke voorstellingen doorstaan de tand des tijds? Welke ontwikkelingen zien de beroepskijkers als de belangrijkste over deze langere periode? En welke dingen hebben ze zelf over het hoofd gezien?
Traditioneel brengt het Theaterjaarboek de critici-enquête. Deze verzameling van lijstjes met seizoensfavorieten biedt een waardevol overzicht van de belangrijkste voorstellingen en ontwikkelingen volgens de beroepskijkers. (meer…)
Een programmeur wil balans in het seizoen, een acteur een uitdagende rol en een publiekswerker wil nieuwe groepen aanspreken. Als theatergezelschap binnen de Basisinfrastructuur heb je voortdurend te maken met uiteenlopende belangen, wensen en verplichtingen. Hoe zorg je ervoor dat artistieke keuzes niet verzuipen in de structuur van een groter instituut? (meer…)
Sinds de bezuinigingen van 2012 wordt het gesprek over kunst gedomineerd door cijfers en beleidstermen. In de vierdelige serie ‘Onvermijdelijke gesprekken over theater en de wereld’ proberen initiatiefnemers Frascati, NRC Handelsblad, de Brakke Grond en de Boekmanstichting de relatie tussen kunst en de wereld op niet-beleidsmatige gronden te bespreken en ruimte te scheppen voor een nieuwe […]
Tijdens het Paradisodebat op 31 augustus presenteerde de Akademie van Kunsten (AvK) haar plannen. In een mission statement noemde voorzitter Barbara Visser drie doelen die de Akademie zichzelf heeft gesteld: de schoonheid van onderzoek en experiment laten zien, de dialoog tussen kunst en het publiek onder de aandacht brengen en de focus in het kunstonderwijs […]