Erik van Muiswinkel ontpopt zich als een man die de artistieke erfenis van overleden of in de vergetelheid geraakte collega’s wil veiligstellen, ook al is dat misschien maar voor de duur van een theaterseizoen. In een vorig programma werd het standbeeld van Drs. P afgestoft en versierd en nu wordt het publiek aan de hand van drie liedjes duidelijk gemaakt dat we met het overlijden van Jeroen van Merwijk een grootmeesterlijk taalkunstenaar zijn kwijtgeraakt. (meer…)
Wie volg je en waarom zou je het nog doen? De vraag zó stellen betekent automatisch een mismoedig antwoord. Ja…, waarom zou je eigenlijk leiderschap accepteren? Erik van Muiswinkel jaagt in Schettino! in ruim anderhalf uur vele leiders en allerlei vormen van leiderschap en macht over de kling.
Je zou bijna denken: vroeger was alles beter, duidelijker. Vroeger wist je waar je aan toe was. Als kind, als leerling, als werknemer, als patiënt, als ouder, burger, onderdaan en zelfs als stervende. Toen had je God, de gids achter wiens omhooggestoken paraplu je automatisch aanliep. En John F. Kennedy en Martin Luther King. Maar deugden die dan wel?
Wordt het niet eens de hoogste tijd voor een niet gekozen leider die gewoon zegt: ‘Luísteren en bek houden? Is dat begrepen?’ Een leider die het schip niet stuurloos achterlaat als het water door een meterslange scheur naar binnen stroomt? Die regels opstelt en ze zelf ook naleeft. Dus niet zo’n type als kapitein Schettino, die het cruiseschip Costa Concordia op de rotsen van Giglio liet lopen en als een van de eersten het schip verliet. Nee, eerder een ‘gruwelmeester’ als meester Middelkoop van zijn lager school. Voor wie je als de dood was, maar onder wiens terreur je je geborgen voelde en veilig. En je hoefde nooit te twijfelen.
Schettino! is de intrigerende titel voor Van Muiswinkels nieuwste solo. Alhoewel… sólo…, hij neemt het viermansbandje Omnibuzz weer mee dat, behalve muzikaal, ruim wordt ingezet om de betogen van Erik kracht bij te zetten en aanschouwelijk te maken dat het een zooitje wordt als iedereen maar een mening heeft en de stuurman negeert. Maar let wel: Schettino is overal. Overal falen leiders opzichtig en niemand die het interesseert. We bouwen gewoon het ene feestje na het andere. ‘De stuurhut is verlaten, maar het is zo’n mooie cruise,’ zingt Van Muiswinkel.
Schettino! is een olijk, soms scherp ironisch, maar vooral ook luchtig en fijn avondje cabaret. Waarin Van Muiswinkel ons ‘Gesundes Volksempfinden’ eens lekker uitdaagt, zonder al te pretentieus te willen zijn. En waarin de cabaretier zich kan uitleven in een van zijn sterkste theatrale gaves, de imitatie van de bekende Nederlander. Geen betere methode om de lachers flink op zijn hand te krijgen, want Van Muiswinkel is dan onweerstaanbaar.
Misschien moet hij zichzelf maar eens opwerpen als ‘niet gekozen leider’ van deze natie. Zijn frisse lijst met beleidsvoornemens maakt nieuwsgierig. Een enkel voorbeeld: er komt een moratorium op herdenkingen van en hommages aan Ramses Shaffy.
Foto: Clemens Rikken
Aardig stuk, maar het is ‘… een mortuarium voor… ‘ of bedoelt u wellicht ‘moratorium’ (uitstel, opschorting) ?
Vanavond voorstelling in Amstelveen gaan zien. Mijn man en ik , die de van Muiswinkels nader kennen, vonden het een tamme voorstelling. Erik heeft vele gaven maar pedagogieregels van zacht gaan praten want dan luistert iedereen beter, kennen de meeste mensen wel als je ze serieus neemt. Daarvoor kom ik niet luisteren. Zelf zouden we ook niet de “pedagogische” eigenschappen van opa en vader Freek, en het geplaagde hoofd van de school, breed uitmeten voor iedereen. Dat hoeft niet om toch leuk te zijn en te passen in je boodschap. Wat is de humor van die gruwelverhalen in de kinderbijbel? Hoe fijntjes is het vaak in teksten verweven en dan heet het humor. De Schettino kapstok is super gevonden en ik had er vuurwerk achter gedacht over leiderschap. Daar kun je op dit moment toch wel wat meer over raak schieten lijkt me.
Eén punt even nalezen. Willem Frederik en Waterloo. Luister even naar de uitzending op Ned 2 van 6 december jl over deze Willem die
30 november 1813 in Scheveningen weer voet aan wal zette. Hij keek niet met een verrekijker toe in Waterloo!!! Hij was een held daar. We hebben geen spijt van vanavond en de boodschap was duidelijk, maar we hadden meer verwachtingen zoals andere voorstellingen eerder. We komen de volgende keer weer hoor Erik! Harm en Marianne Swen
hallo Erik,
gisteravond je voorstelling gezien. superdesuper. vol humor, dat was weer een avondje heerlijk lachen en genieten. wat hebben wij genoten. komen graag weer bij je volgende show.
met vriendelijke groet, Eildert en Diever Delger uit Hattem
Erik zei gisteravond dat mensen met een culturele achtergrond in de regering moeten. Schrijver als Havel mogen ook niet ontbreken. Onderweg naar huis bedacht genoemde staatssecretaris. Mooie show op 1 feb in de Slof in Beverwijk; werkzaam bij van Gelder en Zonen en de Hoogovens geweest!
Adrianus (Aad) Nuis (Sliedrecht, 18 juli 1933 – Scheveningen, 8 november 2007)[1] was een Nederlandse politicoloog, letterkundige, literatuurcriticus, bestuurder, journalist, columnist, essayist, publicist, dichter en politicus van Democraten 66 (D66).
De sterk in cultuur en literatuur geïnteresseerde Nuis viel op door zijn lange postuur en had een beschouwende en milde inslag. In de jaren negentig was hij staatssecretaris van cultuur, kunst en media op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
Genoten van perfect gespeelde Schettinovoorstelling op 30 mei in de Kleine Komedie.
Heerlijk scherpe teksten – prima ondersteund door en aangevuld met muzikaal kwartet van bijzondere kwaliteit. Heel erg bedankt!
Leuke voorstelling gezien 24 oktober in Amstelveen.
Een minpuntje schrap de opmerking over kinderen met kanker .
Het publiek was stil er werd niet om gelachen.
Een op de twee mensen krijgt het maar grappen over kanker en kinderen
dat past niet.