Het is een nieuw woord uit de theaterwereld: ‘vriendinnencomedy’, sterker nog: ‘echte vriendinnencomedy’. Voorstellingen voor vriendinnen over vriendinnenzaken gemaakt door vriendinnen, gespeeld voor zalen vol ‘schaterende dames’, zoals Rick Engelkes Producties benadrukt. (meer…)
Een vrouw gekleed in tijgerprint staat mallotig vogelgeluiden te imiteren in de hoop antwoord te krijgen uit de Zuid-Afrikaanse bush. Een andere vrouw telefoneert kibbelend met haar man over het bloemetjesbehang in hun nieuwe huis. Een volgende vrouw struikelt het podium op en begint hysterisch bang te schetteren omdat ze in haar tijgerprint-vriendin een echt wild beest meent te herkennen. Nee, niet als grap, maar echt. Als er een prijs zou bestaan, zoals de Loden Leeuw of Rotten Tomatoes Award, voor de slechtste openingsscène van een theatervoorstelling, dan zouden schrijver Allard Blom en regisseur Martin Michel een goede kans maken om die in de wacht te slepen.
Als je naar Opvliegers gaat, dan weet je dat je een avondje melig lach-of-ik-schiet-vermaak te wachten staat. Dat is de basis van de reeks vriendinnenkomedies die al vier keer het daarop voorbereide publiek aan het lachen heeft gemaakt. Op zich niets aan de hand. Je moet ervan houden.
In een poging opnieuw iemand van dit medium naar het theater te krijgen, benadrukte de pr-afdeling van Opvliegers dat deze afsluitende aflevering meer is dan alleen plat vermaak. ‘Waar in de vorige vier Opvliegers eigenlijk alleen maar gelachen werd over de ene flauwe grap na de andere, zit hier wel een wat diepere laag onder.’
Dan hoef je in feite niet eens verder te lezen, dan weet je dat een van de personages kanker krijgt, en als het om de opvliegers-doelgroep gaat, zal het wel borstkanker zijn. Deze ziekte is voor schrijvers het redmiddel om een onbenullige voorstelling toch een serieus tintje te geven. Ook de andere vrouwen, die in Zuid-Afrika zijn omdat hun vriendin daar is voor een fotoshoot voor de Postcodeloterij, hebben natuurlijk hun sores: huis afgebrand, overmatig social media gebruik om seks-dates binnen te slepen, en wat zit er achter de liefde voor een hoogbejaarde miljonair? Nou, daar kan Allard Blom wel een lading vette grappen over verzinnen. En ook decorontwerper Marjolein Ettema kon zich lekker uitleven in een kartonnen jeep en wilde dieren die in silhouet verschijnen door een reusachtige verrekijker.
Er staan prima actrices op het podium, die dit genre goed aanvoelen: Rian Gerritsen, Anouk van Nes en Joanne Telesford gaan onbekommerd door het lint, terwijl Sandra Mattie wel raad weet met haar chagrijnige personage. Er werd op de première met enige regelmaat onbedaarlijk gelachen in de zaal. Zoals gezegd, er is publiek voor een dergelijke kolderproductie. Maar het moge ook duidelijk zijn, dat uw scribent van dienst daar niet toe behoort.
Toch was het ook voor hem geen verloren avond, en dat kwam door de liedjes. Als er weer een flinke portie de-broek-zakt-af-grappen waren gemaakt, werd er gezongen. Heel goed gezongen, want dat kunnen die vrouwen ook. Grappige, vrolijke teksten. Prachtige, ontroerende teksten. Ook dat is het werk van Allard Blom. Met sfeervolle composities van Sophie Veldhuizen en Jeroen Sleyfer. Geweldig zoals Sandra Mattie (als de zieke vrouw van het kwartet) zingt over alle exotische dingen die ze nog in haar leven wil doen, maar toch het liefste gewoon dicht bij haar geliefde wil zijn. Oh, als Blom, Veldhuizen en Sleyfer toch eens vijftien liedjes zouden maken: geheid een topavond.
Foto: Peggy de Haan
Het zou op zijn plaats zijn om de namen van de actrices in elk geval goed te schrijven. Rian Gerretsen, Anouk van Es en Joanne Telesfort, alle drie verkeerd geschreven.
Lucas, dank voor je reactie. Slordig. We hebben de namen meteen aangepast.
Wat een rare recensie zeg. Als je er bij voorbaat er al negatief tegenover staat (je was door middel van een diepere laag door de pr afdeling naar de voorstelling gelokt al vermoedde je ivm de doelgroep al wat het zou zijn), waarom ga je dan?
Je gaat naar een voorstelling waarvan je weet dat deze melig en voor een bepaalde doelgroep is en rekent af met de voorstelling omdat hij melig is en voor een bepaalde doelgroep is.
Dat is als iemand die geen melk lust maar toch melk gaat recenseren om vervolgens te klagen dat hij de melk niet lekker vindt. Het heeft geen toegevoegde waarde.
Heb Opvliegers 5 gezien in Wageningen.
Als schooltoneel niet slecht.
Voor 10 euro als “Toneelverrassingsavond” redelijk.
Blij dat ik er niet meer voor heb betaald.
Ik vond de voorstelling nogal heftig ,dat over borst kanker gespeeld wordt ,dat verwacht je niet als je naar een gezellige avond gaat .ik zat met mijn vriendin die dit getroffen heeft ,het was nogal pijnlijk ,jammer
Net gezien in Rotterdam, best wel kunnen lachen om sommige grappen maar het heeft allemaal wel een hoog hoog slapstick gehalte hoor en de diepere laag die ze eraan proberen te geven door het thema borstkanker erin te verweven vond ik nou niet echt van een niveau dat het me raakte. Hou zo’n voorstelling dan gewoon voor de platte humor en hou het serieuze werk buiten de deur, nee wat mij betreft een magere 5,5
Vanavond naar de blauwe kei geweest bij theaterstuk opvliegers op Safari.
De voorstelling viel erg tegen.
Het ergste vonden wij dat jullie de draak speelde met het thema borstkanker, een mevrouw die achter ons zat had het er zeer moeilijk mee.
Wij gingen voor een avond ontspanning maar hebben het mede daar door niet zo ervaren
Wij vinden het echt geen aanrader.
Namens mijn vriendinnen, Petra, marianne, Rikie en Henny
Erg misplaatst om het onderwerp kanker zo in een theater stuk te verwerken. We gingen totaal verslagen naar huis omdat we een soort gelijke situatie achter de rug hebben. . Drama avond. Geen tranen van het lachen, maar van ellende.
Ben het met de meeste bovenstaande reacties eens. Kanker verwerken in zo’n stuk, is niet gepast. Ik zat er voor de vierde keer met een vriendin, die ook kanker heeft (gehad). Zij was in shock. Ik wist niet zo goed raad met de situatie. Kom met een enorme kater thuis.
Vanavond met een enorme kater thuis gekomen. ”Opvliegers” beloofde een avondje ontspanning met de daarbij behorende lach. Ook borstkanker hoort bij het leven, maar doordat ik onverwacht keer op keer overladen werd met de ziekte borstkanker, de daarbij behorende emoties en gevolgen van deze ziekte eindigde mijn avond met rode ogen, deze waren echter niet van het lachen.
Nee, voor onze vriendinnenclub voldeed de voorstelling bij lange na niet aan onze verwachtingen. Voor ons geen “opvliegers” meer.
Belachelijke comedie met Borst kanker in de hoofdrol 😡
Wat jammer dat het allemaal tegenviel
Overdreven gelach door acteurs
Nee en dan ineens overgaan naar borstkanker
Dat kwam echt raar over
Nogmaals jammer
Ik had t kaartje gekregen van mijn zus
Dus ik vond het heel erg voor haar
Kaartjes zijn niet goedkoop