Het ITS Festival stopt definitief. Het bestuur van het International Theatre School Festival en de deelnemende theaterscholen hebben daartoe besloten omdat het festival ook de komende vier jaar geen meerjarige subsidie ontvangt. De bijdrage van de scholen wordt dit jaar overgeheveld naar een nieuw studentennetwerk: ENT. (meer…)
Het Amsterdamse Stadsdeel Zuid heeft structureel 30.000 euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van jong danstalent. Het geld is bestemd voor de vooropleiding van de Nationale Balletacademie. Op de Olympiaschool (basisonderwijs) en het Gerrit van der Veen College (voortgezet onderwijs) krijgen aankomende dansers in speciale klassen dagelijks een intensieve danstraining in combinatie met het reguliere onderwijs.
De opleiding tot balletdanser is veeleisend en begint al op tienjarige leeftijd. Door de vooropleiding te volgen krijgen jonge talentvolle kinderen de kans het niveau van Het Nationale Ballet te bereiken. Stadsdeel Zuid vindt het van groot belang dat deze excellente onderwijsvorm mogelijk blijft en heeft daarom een structureel bedrag beschikbaar gesteld. Volgens stadsdeelwethouder Simone Kukenheim past het aanbieden van onderwijs op maat voor talentvolle leerlingen binnen de visie van het stadsdeel op kwalitatief en gedifferentieerd onderwijs.
De kinderen van de vooropleiding treden een aantal keer per jaar op tijdens grote producties van Het Nationale Ballet en in de eindvoorstelling van de Nationale Balletacademie. Dit voorjaar dansen ze mee in Romeo en Julia van Het Nationale Ballet, de choreografie van Rudi van Dantzig. In juni presenteren de jonge dansers zich in de eindvoorstelling Dansers van morgen. Hierin zijn alle generaties te zien, van de jongste leerlingen tot de dansers die dit jaar afstuderen.
(foto: Antoinette Mooy)