Mores, het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sector, heeft in 2023 in totaal 200 meldingen binnengekregen. Dat aantal is lager dan in 2022, toen een aantal grote zaken bij tv-programma’s veel (media-)aandacht kreeg. Dat jaar zijn er in totaal 365 meldingen gedaan. Het aantal meldingen bij Mores zegt niet alles over hoe vaak grensoverschrijdend gedrag daadwerkelijk plaatsvindt.

Bestuursvoorzitter Febe Deug: ‘Cijfermatig zijn er in 2023 minder meldingen gedaan dan in het piekjaar 2022, maar de trend is nog altijd een stijgende. Steeds meer organisaties hebben aandacht voor grensoverschrijdend gedrag en maken beleid voor een sociaal en fysiek veilig werkklimaat, dat is hartstikke mooi. Toch kunnen niet alle werkenden bij hun eigen werk- of opdrachtgever terecht. Voor hen is Mores er onverminderd als onafhankelijk steunpunt.’

Ruim de helft van het aantal meldingen betreft seksuele intimidatie (61) en agressie/geweld (46). Daarnaast kwamen er meldingen binnen over intimidatie (34), pesten (22), discriminatie (17) en overige meldingen, zoals arbeidsinhoudelijke conflicten (20).

Mores is sinds 2018 het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector. Mores ondersteunt niet alleen melders, maar geeft ook organisaties en bedrijven advies over het oppakken van meldingen en het organiseren van het juiste gesprek op de werkvloer over dit onderwerp.

Een jaar geleden raakte Mores zelf onderwerp van gesprek. Pijnpunt was de relatie tussen de voorzitter van het meldpunt, Janke Dekker, en Tom Egbers – een van de kopstukken van NOS Sport die in een onderzoek van de Volkskrant naar voren komt als vermeend aanstichter. Het voltallige bestuur is vervolgens afgetreden en vervangen. Het meldpunt is al die tijd volledig operationeel en bereikbaar gebleven. Bestuur en meldpunt zijn los van elkaar georganiseerd; melders komen direct in contact met onafhankelijke en professionele vertrouwenspersonen die een geheimhoudingsplicht hebben over de meldingen die binnenkomen.

Worstel je met een ervaring van (seksuele) intimidatie, machtsmisbruik, agressie of geweld in de sector? Neem contact op met de vertrouwenspersonen van Mores.online, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in podiumkunsten-, televisie- en filmsector.