Bij Likeminds was sprake van een patroon van grensoverschrijdend gedrag, waarbij de machtspositie van de algemeen directeur een essentiële rol speelde. Dat concludeert het signaalonderzoek dat de Raad van Toezicht liet uitvoeren naar aanleiding van een NRC-artikel over sociale onveiligheid bij het gezelschap. (meer…)
De Raad van Toezicht van Likeminds heeft dit weekend (oud) medewerkers en makers per mail uitgenodigd om hun ervaringen op het gebied van sociale veiligheid te delen met een klachtencommissie van de NAPK. Dat voert op verzoek van de RvT een zogenaamd ‘signaal-onderzoek’ uit.
Na signalen van (vertrekkende) medewerkers, liet de Raad van Toezicht al eerder een onderzoek uitvoeren naar het sociale werkklimaat binnen het gezelschap. De resultaten van dat onderzoek, uitgevoerd door Bureau Bezemer & Schubad, bleken echter te mild na een publicatie in NRC begin september, waarin (oud)-medewerkers en makers de algemeen directeur beschuldigden van langdurig grensoverschrijdend gedrag. De krant sprak ook 9 kritische oud-medewerkers die in eerste instantie niet geïnformeerd waren over het onderzoek. Vier van hen kwamen volgens NRC pas op de lijst met te interviewen medewerkers te staan nadat ze protest hadden aangetekend.
Begin november liet de Raad van Toezicht al weten een aanvullend onderzoek te laten uitvoeren door de Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten. Deze Stichting werd in maart 2022 opgericht om de leden van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) te ondersteunen bij meldingen van ongewenst gedrag op de werkvloer.
Dit weekend ontvingen de eerste (oud)medewerkers hiervoor per mail een uitnodiging. De raad roept daarin ‘iedereen die daartoe behoefte voelt en bereid is’ op om zelf contact op te nemen met de Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten (via klachtencommissie@socialeveiligheidpodiumkunsten.nl). Vanwege privacy-regels kan Likeminds zelf geen gegevens van (oud)medewerkers met de klachtencommissie delen. De commissie belooft vervolgens ‘volledige vertrouwelijkheid en anonimiteit indien gewenst’.
Bij onze redactie zijn al zeven (oud)medewerkers/makers bekend die de brief van de Raad van Toezicht niet hebben ontvangen. De Raad schrijft al in haar brief zich te realiseren dat niet alle betrokkenen de mail zullen ontvangen en vraagt om die zo veel mogelijk te delen. Er komt vandaag ook een bericht op de site van Likeminds. Aanmelden kan daarna nog tot 31 december van dit jaar.
Over de aard en het verdere tijdspad van het onderzoek geeft de uitnodigingsbrief geen informatie. Wel wordt er in de brief benadrukt dat ‘alle reacties (positief en negatief) zeer op prijs gesteld worden’. Het maakt daarbij niet uit of de melder nu, onlangs of langer in het verleden bij of met Likeminds heeft gewerkt. Ook twijfelaars worden gevraagd toch contact op te nemen, zodat de klachtencommissie hen in ieder geval kan informeren en met hen kan overleggen. ‘Het is belangrijk dat iedereen die daar behoefte aan heeft en betrokken is of was bij Likeminds diens visie kan geven over de ervaren sociale (on)veiligheid op de werkvloer. Dit helpt ons om een compleet beeld te krijgen en vervolgstappen te bepalen.’
In de uitnodigingsbrief biedt de Raad ook haar excuses aan. ‘Dat de omvang en aard van de in het NRC-artikel genoemde situaties niet eerder bij ons als Raad van Toezicht bekend is geworden, rekenen we onszelf aan. De signalen die we binnen hebben gekregen grijpen ons zeer aan. We willen leren van de in het verleden gemaakte fouten en zullen er alles aan doen om te voorkomen dat in de toekomst situaties kunnen ontstaan waardoor mensen sociale onveiligheid ervaren. Wij staan voor een open en veilige werkomgeving bij Likeminds’, schrijft interim-voorzitter Vroukje Boenk namens de Raad van Toezicht.
Foto: Hedayatullah Amid
Ben ik de enige die het opmerkelijk vind dat de interim directeur van NAPK nu ook interim directeur is bij Likeminds en dat dit onderzoek over Likeminds nu via/bij NAPK word uitgevoerd…
Dat kan wellicht naast elkaar bestaan, maar in deze precaire situatie kan het geen kwaad om dit wel te benoemen.
Er is veel ingewikkeld te vinden aan dit tweede onderzoek. Om te beginnen dat de verantwoordelijkheid voor een oplossing wederom bij de melders wordt gelegd, maar er bij de RvT nog steeds geen sprake is van zelfreflectie. Want de korte samenvatting is dat er jaren geen toezicht is gehouden.
De opmerking van @interresant kan ik echter niet plaatsen. Er staat bij NAPK geen interim aan het roer. Ook heb ik niet de indruk dat Nicolien Luttels anderszins bij het NAPK betrokken is.
Ik ben (voor het eerst) gemaild over het onderzoek, maar bijna alle betrokkenen in mijn omgeving weten van niets, zijn niet benaderd. Je kan je sterk afvragen wat de waarde van zo’n onderzoek is wanneer je zelf controle hebt over wie je hiervan op de hoogte stelt, en wie niet.
“Vanwege privacy-regels kan Likeminds zelf geen gegevens van (oud)medewerkers met de klachtencommissie delen.” – maar de RvT heeft toch de mogelijkheid zelf haar volledige medewerkersbestand op de hoogte te stellen? Er is wekenlang voorbereiding in gestoken. Niet gebeurd. Zeer nalatig, en inderdaad wordt de verantwoordelijkheid totaal bij (onwetende) betrokkenen en gedupeerden neergelegd.
“De Raad schrijft al in haar brief zich te realiseren dat niet alle betrokkenen de mail zullen ontvangen en vraagt om die zo veel mogelijk te delen.” – zijzelf hebben de uitnodiging op geen enkel publiek platform gedeeld, op hun website (na navraag van Theaterkrant) na. Indien ze hier oprecht geïnteresseerd in waren zou je toch een andere aanpak verwachten. Wat een omissie.
Om droevig van te worden.
Ik voel me ontzettend ongehoord door Likeminds (voor én na de NRC-publicatie) dus overweeg wel mee te doen. Maar het is zo onduidelijk wat het allemaal inhoud. Super hoge drempels allemaal, maar dat is misschien wel intentioneel…. want welke conclusie kun je trekken uit weinig respondenten?
En inderdaad… wederom is de regie over wie de uitnodiging krijgt bij de afzender… en blijkbaar is het lastig om een mailinglijst van alle factory-deelnemers, medewerkers, freelancer etc van de afgelopen 15 (??) jaar samen te stellen. De personele omloop op kantoor is ook super hoog (hoe zou dat nou komen?), dus wellicht is zo’n overzicht er echt niet ;)
Ik ben ook helemaal klaar met de eindeloze herhaling van de RvT over hoe ze na klachten een inventariserend onderzoek hebben opgezet, om vervolgend de aanbevelingen daarvan op te volgen, om dan via het NRC te weten te komen dat het toch ernstiger is dan uit het eerste onderzoek bleek. Terwijl als je de samenvatting van dat onderzoek leest staat daar wel degelijk een stuk over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, maar vreemd genoeg wordt daar in de aanbevelingen niet op terug gegrepen. Vindt je het gek dat mensen naar de krant stappen… Al die onverschilligheid en het gebrek aan reflectie is in zichzelf grensoverschrijdend.